Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningTretton sätt att släcka Sverige

Tretton sätt att släcka Sverige

Det svenska elnätet är känsligt för sabotage. Styrsystemen är bland annat sammankopplade med internet. Nu har ingenjörer från bland annat KTH, ABB och Eon studerat svagheterna i systemet, och hittat ett stort antal svaga punkter där skickliga hackare skulle kunna släcka ner stora delar av Sverige. I flera månader.

Förr var kontrollcentralerna som övervakar och styr elnätet avskilda från omvärlden. De skyddades av tjocka betongväggar och dörrar med kodlås. Men i dag kan betong inte längre skydda systemen. Styrsystemen, Scadasystemen, är kopplade till andra system som i sin tur är uppkopplade mot internet. En digital bakdörr har öppnats. Egentligen är det inte bara en dörr, utan flera. Och de står vidöppna för den som kan se dem.

I Vikingprojektet har ingenjörer försökt uppskatta konsekvenserna av en attack mot styrsystemen och även hitta sätt att förhindra attackerna eller minska skadeverkningarna.

– Det finns många känsliga ställen i elnätet, säger projektledaren Gunnar Björkman från ABB som presenterade Vikingprojektet i tisdags. Det är svårt att veta exakt var svagheterna finns.

Efter Stuxnetviruset, som skapades 2010 för att attackera det iranska kärnkraftsprogrammet, är det få som avfärdar riskerna. Morgondagens smarta elnät – som allmänt anses nödvändigt för att klara elförsörjningen med miljövänliga alternativ – kräver betydligt mer kommunikation och blir ännu mer sammanflätat med internet, och därmed ännu mer utsatt.

Grunden för studien är en uppbyggd modell, ett virtuellt samhälle som beter sig som ett verkligt, med fabriker, hushåll och morgontrafik. Med hjälp av den kunde teknikerna i projektet ta fram en magnitudskala för hur svåra konsekvenserna blir av olika attacker. Liksom Richterskalan för jordskalv är den logaritmisk, men graderad från noll till tio, från ”inga problem” om strömavbrottet varar några millisekunder till ”svår katastrof” om en storstad drabbas av ett avbrott som varar flera månader.

Analysen visar hur känslig en miljonstad är för strömavbrott. Redan några sekunders avbrott kan stoppa tillverkningen i processindustrins fabriker. Sjukhusens intensivvårdsavdelningar är också beroende av el för allt från respiratorer till dialysapparater.

Om vattenverken blir utan ström i många timmar kan smutsigt vatten läcka in i ledningarna. Vid tio timmars avbrott slutar telekommunikationerna att fungera. När det händer, slutar också de elektroniska betalningarna att fungera, vilket i sin tur förlamar stora delar av samhället.

Efter flera dygn utan ström börjar bostadshusens vattenledningar få frostskador, och arbetsplatser och viktiga institutioner för samhällsservice tvingas att stänga.

I projektet har teknikerna studerat tretton specialfall. I rapporten kallas de storyboards. Ett scenario utgår från en så kallad trojan som letar sig in i systemet i en attack utifrån internet. I ett annat scenario hittar en USB-sticka med skadlig kod in i ett kontor med datorer som är kopplade till elnätets styrsystem. Ytterligare ett scenario startar med ett inbrott i ett regionalt kontor med datorer uppkopplade till elnätets styrsystem. Till varje storyboard finns förslag för hur man kan hindra sabotage eller minska effekterna av dem.

Förhoppningen är nu att på samma sätt påvisa svagheter i andra delar av samhället, till exempel vattendistributionen, en minst sagt livsviktig infrastruktur som är om möjligt ännu mer känslig för sabotage.

Läs mer
» Se Vikingprojektets film om hur en hacker tar över och saboterar elnätet.
» Läs Vikingprojektets rapport.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. Visst kan man bryta sig in via datanätet, men mer ”prisvärt” borde en attack med sprängmedel mot HV-brytare vara? KISS-regeln…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.