Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivEfterfrågan höjde ingenjörernas löner

Efterfrågan höjde ingenjörernas löner

Ingenjörernas löner ökade mer under 2011 än året innan inom alla sektorer – såväl privata företag som stat och kommuner. Högskoleingenjörer som arbetar inom privat sektor fick de högsta genomsnittliga individuella löneökningarna på 6,6 procent under förra året.   

Många industri- och tjänsteföretag i Sverige återhämtade sig väl förra året efter lågkonjunkturen. Efterfrågan på ingenjörer har varit stor i flera branscher och det har gynnat ingenjörernas löneutveckling.

Privatanställda civilingenjörer höjde i snitt sina löner med 5,9 procent under förra året. Det är 1,5 procentenheter högre än året innan. Högskoleingenjörerna inom privat sektor drog det längsta strået och deras individuella löneökningar var i snitt 6,6 procent under 2011, två procentenheter mer än året innan, visar den senaste lönestatistiken från Sveriges Ingenjörer. Den bygger på den löneenkät som medlemmarna besvarat under senhösten 2011.

– Det är glädjande men inte helt överraskande. Vi har fått singaler om svårigheter att rekrytera och behålla ingenjörer inom vissa branscher. En hel del arbetsgivare, framför allt mindre och medelstora företag, tvingades att sträcka sig en bra bit över de 2,6 procent på 18 månader som utgjorde golvet i avtalen inom industrin, säger Camilla Frankelius, chef för förhandlingsenheten industri på Sveriges Ingenjörer.

Lönestatistiken från Sveriges Ingenjörer är en av flera signaler som tyder på en stark efterfrågan på högskoleingenjörer på arbetsmarknaden. En annan sådan signal är rapporteringen från arbetslöshetskassan AEA som visar att antalet högskoleingenjörer som erhållit ersättning från a-kassan från har sjunkit från drygt två procent i augusti 2009 till under en procent i augusti 2011. 

Även civilingenjörer inom staten och kommuner, som generellt har lägre löner än i privat sektor, fick större löneökningar 2011 än året innan. Civilingenjörer som arbetar inom kommunal eller statlig sektor fick i snitt löneökningar på 4,4 procent under förra året.

Lönestatistiken visar också att de individuella procentuella löneökningarna är störst under de första åren efter examen. Civilingenjörer inom privat sektor som tog examen 2010 fick under 2011 en löneökning på drygt elva procent.

Lönestatistiken visar också tydligt att det lönar sig att byta jobb, särskilt i början av sin karriär. Civilingenjörer inom privat sektor som tog examen 2010, och bytte jobb under det första året, fick i snitt löneökningar på 16 procent. 

Lönestatistiken från Sveriges Ingenjörer är tillgänglig för alla medlemmar via förbundets hemsida (inlogg krävs).

I lönestatistiken ingår alla ökningar under ett år, inte bara den ordinarie lönerevisionen. Löneökningarna för ingenjörer som har bytt jobb ingår också.

1 KOMMENTAR

  1. Ökningen på 5.9 % är alltsammans en pensionsberättigad inkomstökning?
    Jag jobbar på ett amerikanskt företag utan kollektivavtal och får 5 % extra varje år i bonus på min grundlön. Ifjol ökade min grundlön med 2 %.
    Men bonusen ger ingen pension. Å andra sidan gör företaget en inbetalning till min tjänstepension varje månad som motsvarar ungefär 13 % av grundlönen. Dessutom får jag en liten skvätt aktier varje år som jag kan casha in vart 4:e år ungeför.
    Mvh

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.