Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivGöteborg behöver byggingenjörer

Göteborg behöver byggingenjörer

Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Göteborg växer så att det knakar. Det västsvenska paketet på 34 miljarder kronor fram till 2027 innebär ett stort behov av ingenjörer. Många nyexaminerade får ett stort ansvar när det finns få med erfarenhet.

Västsvenska paketet är en gigantisk infrastruktursatsning i Göteborg och grannkommunerna fram till 2027. Det handlar om nya vägar, tunnlar och investeringar i kollektivtrafiken på sammanlagt 34 miljarder kronor.

Ett av de första projekten är Västlänken, en tågtunnel under centrala Göteborg som ska binda samman pendeltågstrafiken till genomgående linjer och ge nya stationer i staden. Där pågår just nu upphandlingen av projekteringen.

Två andra stora projekt är Marieholmstunneln, en biltunnel under Göta älv 600 meter norr om Tingstadstunneln och Marieholmbron, en ny cirka 1500 meter lång järnvägsbro över Göta älv i centrala Göteborg. Byggstarten är planerad till tidigast 2014.

Under året pågår också den första fasen i planeringen av ny bebyggelse i Gamlestaden. Det handlar om cirka 400-500 nya lägenheter och omkring 25 000-30 000 kvadratmeter lokalytor för kontor, service, butiker, resecentrum, eventuellt ett kulturhus/bibliotek, hotell, med mera.

Trafikverket har gjort en prognos av behovet av arbetskraft för det västsvenska paketet. I snitt kommer det att behövas strax över ettusen årsarbetare under perioden 2012 till 2027, eller omkring 17 000 årsarbetare under hela perioden. De första åren är behovet av personal för projektering som störst. De kommande fem åren behövs i genomsnitt 400 personer, huvudsakligen ingenjörer för projekteringsarbetet. 2017 blir en topp på projekteringssidan med ett behov av omkring 700 ingenjörer.

– Under projekteringsfasen, som är mest intensiv under de kommande sex åren, blir behovet av byggnadsingenjörer särskilt stort. Men därefter kommer det fortfarande att behövas ingenjörer som platschefer, projektledare och byggledare under hela byggtiden, säger Christer Niklasson på arbetsförmedlingen Bygg i Göteborg.

Han uppger att det råder en särskilt stor brist på byggnadsingenjörer med inriktning mot anläggning.

– Sedan krisen i början av 90-talet har de flesta som utbildat sig till byggnadsingenjörer valt att inrikta sig mot husbranschen istället. Byggföretagen har svårt att rekrytera och vi får signaler om att många unga ingenjörer får nyckelroller med stort ansvar eftersom det är så svårt att få tag i byggnadsingenjörer med erfarenhet.

Behovet av ingenjörer och möjliga lösningar på problemet diskuteras i en grupp med representanter från Chalmers, Göteborgs stad, Trafikverket och Arbetsförmedlingen.

– Tidigare har byggbranschen kunnat rekrytera ingenjörer med inriktning mot husbyggnad och erbjudit dem kompletterande utbildning inom anläggningsområdet. Nu är det svårt att rekrytera alla slags ingenjörer. Läget försvåras också av att det pågår stora infrastrukturprojekt på många platser i landet samtidigt, säger Christer Niklasson.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.