Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUtländska ingenjörer får stöd i mentorprogram

Utländska ingenjörer
får stöd i mentorprogram

I måndags kväll gick startskottet för ett mentorprogram som Sveriges Ingenjörer medverkar i. Alla adepter är nyanlända ingenjörer från olika håll i världen och mentorerna är erfarna svenska civilingenjörer.

Med en grov uppskattning flyttar omkring 30 000 akademiker till Sverige varje år. En hel del av dem är ingenjörer och trots en stor efterfrågan är det många som har svårt att få jobb.

Våren 2008 startade Sfinx – ett samarbete mellan SFI i Järfälla, Länsstyrelsen, KTH och näringslivet med stöd av Sveriges Ingenjörer. Sfinx utbildar invandrande ingenjörer i svenska och SFI-utbildningen varvas med kurser på KTH. 

Nu startar också ett mentorprogram för 20 ingenjörer som deltar i Sfinx-programmet just nu. De har matchats mot 20 mentorer som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer. De flesta är civilingenjörer, ett par har ännu högre examen. Några har utländsk bakgrund men arbetar sedan många år som ingenjörer i Sverige.

– Vi har länge diskuterat möjligheten att kunna starta ett mentorprogram inom ramen för Sfinx och det är roligt att vi äntligen har lyckats förverkliga de här planerna, säger Magnus Skagerfält, projektledare på Sveriges Ingenjörer.

Han vände sig i höstas till medlemmarna via förbundets nyhetsbrev och efterlyste mentorer.

– Intresset var väldigt stort. Vi fick faktiskt fått intresseanmälningar från fler som ville delta som mentorer än vi hade plats för. Det är roligt men också lite överraskande eftersom deras engagemang sker helt ideellt. De får ingen ersättning och det kommer att krävas en hel del tid. Alla är mycket kvalificerade och jobbar som specialister eller chefer på olika nivåer.

Mentorer och adepter kommer att träffas nio gånger under sju månader. Tre av träffarna är gemensamma; vid uppstart, efter tre månader och vid avslut. De gemensamma träffarna leds av en professionell coach. Mentorerna får stöd i sin mentorsroll och deltagarna får tillsammans dela med sig av sina erfarenheter, diskutera kanaler till jobb, nätverk och kontakter.

Det är ingenjörernas utbildningsinriktning som legat till grund för matchningen. Adepter som är byggnadsingenjörer har i möjligaste mån fått en mentor som är byggnadsingenjör. Mentorerna bidrar med sin erfarenhet och kunskap om det svenska yrkes- och arbetslivet och adepterna får möjlighet att öva svenska, i synnerhet viktiga termer inom ingenjörsyrket.

Sofia Liljeblad (till höger), projektledare på Tele2, träffade sin adept Shabnam Behrouziazar.
Sofia Liljeblad (till höger), projektledare på Tele2, träffade sin adept Shabnam Behrouziazar.

Sofia Liljeblad, civilingenjör i elektroteknik och projektledare på Tele 2 i Kista, är en av förbundets medlemmar som sökte som mentor och blev antagen. Hon har arbetat i telekombranschen i drygt 15 år, som konsult i flera år men också på Ericsson och Sony Ericsson. Hon har jobbat mycket med internationella kontakter och tycker att det är roligt att arbeta tillsammans med människor från andra kulturer.

– Jag tyckte att programmet lät jättespännande och det kommer att bli en kul utmaning att lära känna min adept men också de andra mentorerna. Jag ser det som ett sätt att både utvecklas och utvidga mitt nätverk. 

Sofia går just nu ett ledarskapsprogram och tror att mentorprogrammet kan vara ett intressant komplement.

– Det är också roligt att få delta i ett pilotprogram. Våra erfarenheter blir viktiga för programmets fortsättning och vi har möjlighet att göra nästa program ännu bättre.

Julio Bascur (tilkl höger) hade ett trevligt samtal med sin adept Nexhmedin Halimi.
Julio Bascur (till höger) hade ett trevligt samtal med sin adept Nexhmedin Halimi.

Julio Bascur är en av mentorerna som har utländska rötter. Hans föräldrar flydde från Chile till Sverige 1973 och Julio föddes här 1978. Julio har läst teknisk fysik på KTH och jobbar på Ventyx, ett nybildat bolag inom ABB-koncernen som levererar IT-lösningar för elbranschen.

 – Jag är chef för en grupp på åtta personer och ser tydliga kopplingar mellan att vara chef och att vara mentor. Jag tycker att de ska bli intressant att få stöd av coacherna för att utvecklas till en bra mentor och ännu bättre chef, säger han.

1 KOMMENTAR

  1. i motsats till magnus tycker jag att det är SJÄLVKLART att mentorer vill ställa upp gratis! vi kan jo inte monetärisera o professionalisera allt.

    vi är sociala varelser o drivs av olika krafter – inte bara av girigheten. många, som har uppnått en position eller skaffat ovärderliga kunskaper, vill dela med sig o lämna ngt gott efter sig – materiellt eller icke materiellt. generositeten betyder inte uteslutande att betala för en get i afrika en gång om året! att förmedla kunskap o erfarenheter bekräftar en; att hjälpa ngn kan ge en kick (i positiv bemärkelse). dessutom är det en utmaning – vilket uppskattas av tävlingsinriktade människor.

    ibland räcker det med ett tackord eller rena vetskapen att man har åstadkommit ngt gott.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.