Nytt fartrekord för springande robot


2012-03-07 › Den fyrbenta roboten Cheetah har satt nytt hastighetsrekord och tar sig fram på land med hjälp av ben som rör sig i en rasande fart.

Den fyrbenta roboten Cheetah har satt nytt hastighetsrekord och tar sig fram på land med hjälp av ben som rör sig i en rasande fart.

Det nya rekordet för robotar med ben är nu 29 kilometer i timmen. Precis som den tidigare rekordhållaren som sprang 21 kilometer i timmen 1989, kommer Cheetah från USA. Som namnet antyder – Cheetah betyder gepard – har man försökt efterlikna gepardens galopperande rörelser och både steglängd och hastighet ökar genom att ryggen böjs i varje steg, likt en verklig gepards.

Roboten Cheetah har utvecklats av Boston Dynamics i Waltham, Massachusetts, med finansiering av den amerikanska försvarsmakten. Enligt ett pressmeddelande från den amerikanska försvarsmakten räddar dagens markrobotar många liv i militära uppdrag, men deras rörlighet behöver förbättras.

Boston Dynamics har tidigare tagit fram andra fyrbenta robotar, också de med finansiering av den amerikanska försvarsmakten. De självgående robotarna Big Dog, och senare varianten LS3, är främst tänkta för svårframkomlig terräng och de både går, springer, klättrar och bär tung last.

Medan Big Dog hade problem med begränsad bärkraft och ett högt ljud tros LS3 ha större möjligheter att lyckas ute på fältet. Med en inbyggd GPS-navigator följer roboten sina soldater samtidigt som den bär deras utrustning. Enligt Boston Dynamics kommer LS3 bege sig ut på sin första promenad någon gång under 2012, då den skall testas av försvarsmakten och marinkåren.

Läs mer:
» Information om Cheetah  (Darpa)
» Information om Big Dog (Boston Dynamics)
» Film på Big Dog (Youtube)
» Information om LS3 (Boston Dynamics)
» Film på LS3 (Youtube)

Lina Forsberg Bjärnlind

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar