Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNytt fartrekord för springande robot

Nytt fartrekord för springande robot

Den fyrbenta roboten Cheetah har satt nytt hastighetsrekord och tar sig fram på land med hjälp av ben som rör sig i en rasande fart.

Det nya rekordet för robotar med ben är nu 29 kilometer i timmen. Precis som den tidigare rekordhållaren som sprang 21 kilometer i timmen 1989, kommer Cheetah från USA. Som namnet antyder – Cheetah betyder gepard – har man försökt efterlikna gepardens galopperande rörelser och både steglängd och hastighet ökar genom att ryggen böjs i varje steg, likt en verklig gepards.

Roboten Cheetah har utvecklats av Boston Dynamics i Waltham, Massachusetts, med finansiering av den amerikanska försvarsmakten. Enligt ett pressmeddelande från den amerikanska försvarsmakten räddar dagens markrobotar många liv i militära uppdrag, men deras rörlighet behöver förbättras.

Boston Dynamics har tidigare tagit fram andra fyrbenta robotar, också de med finansiering av den amerikanska försvarsmakten. De självgående robotarna Big Dog, och senare varianten LS3, är främst tänkta för svårframkomlig terräng och de både går, springer, klättrar och bär tung last.

Medan Big Dog hade problem med begränsad bärkraft och ett högt ljud tros LS3 ha större möjligheter att lyckas ute på fältet. Med en inbyggd GPS-navigator följer roboten sina soldater samtidigt som den bär deras utrustning. Enligt Boston Dynamics kommer LS3 bege sig ut på sin första promenad någon gång under 2012, då den skall testas av försvarsmakten och marinkåren.

Läs mer:
» Information om Cheetah  (Darpa)
» Information om Big Dog (Boston Dynamics)
» Film på Big Dog (Youtube)
» Information om LS3 (Boston Dynamics)
» Film på LS3 (Youtube)

Lina Forsberg Bjärnlind

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.