Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningRekord för konstgjord fotosyntes

Rekord för konstgjord fotosyntes

Att kunna härma naturens fotosyntes ses av många som en nyckel för att lösa framtidens energiproblem. Nu har KTH-forskare tagit ett viktigt steg på vägen dit, enligt ett pressmeddelande från högskolan.

Licheng Sun, professor i organisk kemi vid KTH. Foto: KTH.
Licheng Sun, professor i organisk kemi vid KTH. Foto: KTH.

Det är KTH-forskaren Licheng Sun som tillsammans med kolleger lyckats ta fram en molekylär katalysator som mycket snabbt kan oxidera vatten till syre – en förutsättning för att en konstgjord fotosyntes ska kunna konkurrera med kolbaserade bränslen.

I naturen sker detta med en hastighet av 100 till 400 utbyten per sekund. KTH-forskarna har i sina experiment lyckats komma upp i en hastighet av 300 utbyten per sekund.

– Det är definitivt världsrekord, och ett genombrott när det gäller molekylär katalysator i konstgjord fotosyntes. Just hastigheten har varit huvudproblemet, själva flaskhalsen, när det gäller att skapa den perfekta konstgjorda fotosyntesen, säger Licheng Sun, professor i organisk kemi vid KTH, i pressmeddelandet.

Licheng Sun och hans kollegor hoppas att deras framsteg kan leda till att man inom bara några år ska kunna omvandla koldioxid i atmosfären till användbara bränslen, till exempel metanol, eller skapa vätgas ur vatten, till en konkurrensmässig kostnad.

– Jag är övertygad om att det inom tio år ska gå att producera teknik som bygger på denna typ av forskning och som är tillräckligt billig och därför kan konkurrera med kolbaserade bränslen, säger Licheng Sun.

Forskarnas resultat presenterades i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Chemistry.

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.