Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Maskinen för att sanera vägglöss har testats både i labb och ute i fält, och de har fått bra indikationer på att den fungerar. Foto: Petra Carlsson.

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.

Det började med några bett runt anklarna en månad före jul 2019. Maja Åstrand, som då gick första året på KTH i Stockholm, trodde att det berodde på något hennes hund släpat hem. Men när det blev värre efter julledigheten förstod hon att hon fått vägglöss i sin studentlägenhet.

– När jag kom tillbaka hade de förökat sig och blivit väldigt hungriga, så samma natt jag kom hem kryllade det av vägglöss i sängen och i hela väggen. Jag var helt sönderbiten.

På morgonen åkte Maja och köpte sopsäckar som hon klädde in sängen med i ett försök att kväva dem. Men det hjälpte inte långt.

Hon fick slänga sängen, mattan, gardinerna och alla möbler utom matbordet och ett par stolar. Istället köpte hon en luftmadrass, som hon klädde med tejp runtom för att isolera sig från skadedjuren, men de lyckade ändå ta sig upp.

En skadedjurstekniker kom och spred ut ett pulver, som tar död på krypen genom att det torkar ut huden på vägglössen när de kommer i kontakt med det.

Att flytta hem till en kompis medan saneringen pågick var uteslutet. Maja fick sova på sin luftmadrass i åtta veckor. Problemet är nämligen att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen.

”Kan en maskin ersätta människan?”

För att hantera den obehagliga situationen läste Maja på om vägglöss och började kika runt på hur marknaden såg ut för tekniska lösningar inom vägglussanering. Hon insåg att den var väldigt begränsad.

Vad som i vissa fall görs, exempelvis på hotell eller när man inte kan tvinga en hyresgäst att bo kvar, är en värmebehandling av rummet. Detta är dock inte hundra procent tillförlitligt och kan orsaka skador på fastigheten. Det är även ett problem för bland annat sjukhus och vårdhem, som inte kan värma upp rum på grund av känslig utrustning och inte heller kan be utsatta sjuka personer att sova som lockbete.

Maja började fundera. Skulle man inte kunna hitta en bättre lösning? Skulle en maskin kunna ersätta människan?

– Det var mitt första år på KTH så att bygga en maskin var för stort. Jag hade en tanke att man skulle kunna simulera mänsklig närvaro, simulera andning, men visste inte hur.

Men när det var dags att göra kandidatarbetet i mekatronik 2022, träffade Maja på en kurskamrat som blev eld och lågor när han fick höra talas om hennes idé.

Kriterierna var att bygga en fysisk produkt som har en rörelse och har någon mjukvara i sig. Det var rätt brett och en vägglussanerare uppfyllde kraven.

Första prototypen var för avancerad

Simon Lilja läste maskinteknik med inriktning rymd och Maja farkostteknik med inriktning robotik. Tillsammans byggde de sin första prototyp som fungerade ”lite som en lunga”. Den väckte intresse och fick bland annat ett omnämnande i BBC Future.

Maja säger att hon och Simon kompletterar varandra väldigt bra. Han är mer hårdvaruinriktad efter att ha läst maskinteknik. Robotilk är mer inriktat på kontrollsystem, mer mjukvara och AI.

– Det jag tycker är kul med robotik är att det är väldigt brett. Det används i alla olika sektorer: som medicin, teknik och transport. Det finns så många branscher. Man behöver inte välja en specifik.

Den första prototypen var alldeles för avancerad och funkade inte jättebra. Men Maja och Simon bestämde sig för att fortsätta ”för det var så kul”. I hård konkurrens fick de en plats på KTH Innovation, som hjälpte till med resurser och kapital för att kunna bygga vidare på prototypen inom KTH:s förinkubatorprogram.

– De gillade idén, som de tyckte var rolig och lite annorlunda. Sedan började vi prata med experter och folk som har haft problem med vägglöss, berättar Maja.

Har testats både i labb och i fält

Maja och Simon bygger just nu på sin fjärde prototyp i sitt nystartade företag SimulAir. Maskinen har testats både i labb och ute i fält och de har fått bra indikationer på att den fungerar. I slutet av mars bjöds de in till en vägglusforskare i ett labb i England där maskinen testades med goda resultat. De har redan fått många intressenter och har också påbörjat arbetet med att söka patent.

Maja Åstrand

Född: 1994
Utbildning: Civilingenjör Farkostteknik, Master i systemteknik och robotik
Utmaning i jobbet: Att ta in berättelser från människor som har drabbats av vägglöss och hur det påverkar deras liv. Att så gärna vilja hjälpa direkt, men veta att lösningen inte kommer på en dag, är svårt.
Utmaning i livet: Hantera insikten att man inte kommer hinna med att utforska alla sina drömmar, men med SimulAir får jag iallafall utforska en av dem.
Gör jag om fem år: Då har jag byggt ett eget väggluslabb där framtidens ledande vägglusinnovationer utvecklas.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Student håller mobil under bordet och läser på den

83 Chalmers- och KTH-studenter stängdes av för fusk

Hur många ingenjörsstudenter som blev avstängda för fusk finns det inte samlad statistik för. Men på KTH blev 66 studenter avstängda och på Chalmers 17, varav en för att ha fuskat med hjälp av AI.
Fler artiklar