I slutet av april lämnar de första av de uppsagda Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje. Vid slutet av 2012 kommer lokalerna vara tomma på folk och en del av den forskning som Sverige har varit så stolt över att ha lämnat landet.
I slutet av april lämnar de första av de uppsagda Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje. Vid slutet av 2012 kommer lokalerna vara tomma på folk och en del av den forskning som Sverige har varit så stolt över, kommer att ha lämnat landet.
”Påverkas du av förändringen? Prova Mindfullness!” uppmanar tv-skärmen vid ingången till personalmatsalen på Astrabacken i Södertälje.
Mer handfast information finns intill. Under lunchtimmen ett par dagar i veckan har Sveriges Ingenjörer, Unionen och personalavdelningen bemannade informationsbord utanför matsalen. Alla anställda kan komma fram och få svar på sina undringar. I den mån det finns några svar.
– Inkomstförsäkringen är nog det som jag har fått flest frågor om, säger Rickard Levin, ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Och så är det en hel del som kommer fram och undrar hur man går med i facket.
Sedan beskedet den andra februari att Astra Zeneca lägger ned sin neurovetenskapliga forskning i Södertälje har förhandlingarna pågått mellan de anställdas representanter och företaget. De är inte slut ännu eftersom man fortfarande ser över vilka stödfunktioner som kommer att behöva dras ned av dem som i dag delas av forskning och tillverkning.
– Därför kan vi inte säga exakt hur många som kommer att få gå, säger Anna Ottosson personalavdelningen.
De cirka 1200 forskare som i dag finns på R&D slutar i omgångar med början i slutet av april. Beroende på ålder och anställningstid har forskarna fått välja mellan tre olika avgångspaket, två riktade mot avtalspension och ett ”övertalighetspaket”.
– Jag kommer ihåg när jag började här för 14 år sedan, säger Bengt Erlandsson som sitter i styrelsen för akademikerföreningen på R&D. Då var jag tveksam till att man fick semester i förskott eftersom jag inte var säker på att jag skulle var kvar så länge.
Han beskriver hur beskedet om nedläggningen kanske inte var precis oväntat men att det ändå kom som en överraskning.
– Från det jag började har ju anläggningen bara blivit mindre och mindre. Just när beskedet kom var det tråkigt. Jag har en mycket stor del av mitt kontaktnät här och allt det kommer att försvinna. Men jag känner mer att jaha, nu händer det här, vad ska jag göra istället? Det finns möjligheter. Det känns osäkert men också litet spännande.
Den nyvalda ordföranden för akademikerföreningen, Sofia Johannesson, kommer förbi och pratar litet med Rickard Levin om vad som sker i förhandlingarna. Hon har jobbat på Astra i Södertälje i tio år i olika funktioner och har sitt jobb kvar. Hon tycker att stödet från bland andra Sveriges Ingenjörer har fungerat bra.
– Det känns som att Astra Zenecas nedläggning i Lund förra året gjorde att det fanns en bra beredskap när nedläggningsbeskedet kom här, säger hon.
Många kommer fram och tar en karamell och säger hej men de frågor som tar lång tid är ganska få under den timme förtroendevalda och ombudsmän är tillgängliga.
– Den första månaden var det en annan anstormning när vi kom, säger ombudsman Rickard Levin. Nu har medlemmarna ändå haft litet tid på sig att smälta nedläggningen.
Senare i vår kommer det att ordnas en arbetsmarknadsdag i Södertälje där företag som är intresserad av Astra Zenecas personal kan möta dem.
Jenny Grensman