Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSkärpt lag mot åldersdiskriminering

Skärpt lag mot åldersdiskriminering

Skyddet mot åldersdiskrimineringen ska utökas. I dag gäller det främst inom arbetsliv och utbildning, men från och med 2013 vill regeringen skärpa lagstiftningen. Erik Ullenhag, integrationsminister med ansvar även för diskrimineringsfrågor, redogjorde för den kommande skärpningen av reglerna vid en presskonferens.

Ålder är jämte kön det vanligaste upplevda skälet till diskriminering i Sverige. I dag presenterade Erik Ullenhag en ny lagrådsremiss, underlaget för en proposition, i frågan.

– Vi har i Sverige en lite märklig syn på ålder, sade han. Man bedöms efter födelseåret i stället för vad man kan.

I dag är lagen mot åldersdiskriminering begränsad till arbetslivet och utbildningsväsendet. Nu ska lagstiftningen breddas. Den nya, skärpta lagen som föreslås gälla från 2013 ska omfatta hela samhället, även varor, tjänster, socialförsäkring, arbetslöshetsförsäkring och sjukvård.

Ministern gav några exempel på tidigare händelser: en 75-årig man som var kund hos bensinbolaget sedan en lång tid fick inget bensinkort. Han ansågs för gammal. En 80-årig kvinna som ville teckna mobilabonnemang fick inte göra det på grund av sin höga ålder. En 76-årig man blev nekad inträde på en krog för att ägarna ville ha en yngre publik.

Med den nya lagen skulle de kunna driva sina fall i domstol och kräva ersättning.

Ett stort antal undantag kvarstår dock enligt förslaget, till exempel alla åldersgränser enligt lag, som till exempel åldersgränser för att köpa alkohol och tobak. Även åldersgränser som man bedömt som rimliga kvarstår, som till exempel vissa rabatter för unga och gamla samt vissa åldergränser i försäkringar.

I slutet av sin presentation kunde politikern Erik Ullenhag (fp) inte låta bli att ge det stora partiet på andra sidan blockgränsen en känga.

– Jan Eliasson ansågs till exempel för gammal för att bli ledare för socialdemokraterna, men sedan utsågs han till vice generalsekreterare för FN. Det säger ju något om synen på ålder i Sverige.

Läs mer

» Fler anmäler åldersdiskriminering
» ”Jag har upplevt åldersdiskriminering mycket påtagligt”

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.