Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDärför lyckas den finländska skolan

Därför lyckas den finländska skolan

Medan andra skolor har koncentrerat sig på standardisering och mätbara resultat har den finländska skolan i stället satsat på kreativitet, samarbete mellan lärarna och tidig hjälp till studiesvaga elever. Och det har gett resultat. Finland tillhör de länder vars skolelever får bäst resultat i internationella kunskapstest.

När utbildningsforskaren Pasi Sahlberg gästade SNS (studieförbundet Näringsliv och Samhälle) i Stockholm i tisdags handlade hans seminarium om framgångarna i den finska skolan. Enligt Pasi Sahlberg, som även givit ut en bok i ämnet ”What can the world learn from educational change in Finland”, har speciella hjälpinsatser spelat en stor roll för skolans framgångar.

– I Finland identifierar vi tidigt vilka elever som behöver extra hjälp och att ha specialundervisning är vanligt, det är ett system utan stigma, förklarar han och tillägger att 50 procent bland de elever som lämnar grundskolan har någon gång haft specialundervisning.

Genom specialundervisningen har den finska skolan lyckats bli mer likvärdig och även elever som kommer från en socialt utsatt bakgrund har fått en chans att hänga med och klara av skolan. Även läxorna som ges är utformade så att även barn som inte får hjälp hemma ska kunna klara av dem.

En annan faktor som Pasi Sahlberg betonar som viktig är lärarnas roll. De uppmuntras av skolledningen att samarbeta och de kan också avsätta tid i sina scheman för att se över läroplanen och diskutera sina jobb.

Att vara lärare är ett högstatusjobb i det finska samhället. Många av lärarna brinner för att göra en insats för samhället och på vissa institutioner går det femton sökande per plats till lärarutbildningen, vilket gör att gallringen är stor och bara de allra bästa får gå vidare och blir så småningom lärare.

– Ett skäl till yrkets popularitet kan vara att man med en lärarexamen också kan arbeta inom andra områden i framtiden, exempelvis inom skolministeriet, säger Pasi Sahlberg.

Andra faktorer som Pasi Sahlberg tar upp som viktiga är den roll kreativiteten har fått i den finländska skolan: Mer tid för lek och mindre tid för läxor är det som gäller. Också tillit är något som värdesätts högt och den finländska skolan är, till skillnad mot den svenska, mer autonom och lärarna har mycket mer att säga till om vad gäller undervisningens upplägg och utformning av prov.

  •  Den finländska skolan satsar inte mer resurser än OECD-genomsnittet och har inte fler undervisningstimmar men ligger ändå i topp när det gäller bäst resultat på internationella kunskapstest (tillsammans med Kanada, Japan och Sydkorea).
  • Pasi Sahlberg har själv varit lärare under flera år och 1996 disputerade han med en avhandling om lärarrollen. Numera är han generaldirektör för Cimo, en finsk expertmyndighet på utbildningsområdet.

Anna Eriksson

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.