Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivRör på dig samtidigt som du jobbar

Rör på dig samtidigt som du jobbar

Tar du någon gång i så att du blir svettig och får ökad puls på arbetstid? Nej, skulle inte tro det. Du kanske på din höjd hämtar en pärm från bokhyllan eller går de få stegen till fikarummet för att ta en kopp kaffe. Så ser vardagen ut för många i det moderna arbetslivet. Det här vill designforskaren Helena Tobiasson ändra på.

Tillsammans med forskaren Anders Hedman håller Helena Tobiasson just nu på med ett forskningsprojekt som går ut på att undersöka hur man med hjälp av design kan göra vardagen mer fysisk krävande.

– Vi som formar tekniken har omöjliggjort kroppens förmåga till naturlig rörelse och lyckats designa bort fysisk belastning i dagens arbetsliv, säger Helena och tillägger att teknikutvecklingen har gått så fort att man på något vis glömt bort den fysiska möjligheten som finns i våra kroppar.

– Förr ägnade man sig åt att designa bort farlig fysisk belastning och det var förstås viktigt, om man ser till kolgruvorna i England så slet de ju ut sig på grund av monotona, repetitiva rörelser men belastningsskadorna kvarstår även i det moderna arbetslivet, säger hon och nämner belastningsskadan musarm som exempel.

En av orsakerna till att arbetsmiljön har blivit så här stillasittande tror Helena kan vara att de som utvecklar tekniken själva sitter i liknande miljöer och därigenom påverkas av den.
Nu är ju svenskar i allmänhet inga soffpotatisar utan de flesta rör ju på sig hyfsat regelbundet, i alla fall på fritiden, men Helena menar att det inte räcker att bara ägna några timmar i veckan åt att motionerna om man har ett stillasittande jobb.

– Men vi som individer har redan tillräckligt med dåligt samvete för att vi rör oss för lite. Det dåliga samvetet ska inte bäras av individen utan av oss som är med och designar vardagen, säger Helena och tillägger.

– Det är jättebra att företag uppmuntrar sina anställda att motionera, jag menar inte att de ska sluta med det, men det räcker inte. Och åtgärder som pausprogram vid datorn och gå iväg och hämta en kopp kaffe, det är för tråkigt och det funkar inte, det måste in mer naturlig rörelse i vardagen, säger hon och förklarar att hon själv har erfarenhet av detta eftersom hon tidigare jobbade som sjukgymnast och ergonom.

I forskningsprojektet, som också är en del av Helenas avhandlingsarbete inom människa-datorinteraktion och ergonomi/design vid KTH, har Helena och hennes kollega arrangerat något de kallar extrema designsituationer, de har exempelvis kopplat en dator till löpbandet och en roddmaskin med en läsplatta. Vid olika workshops ska människor sen få testa utrustningen och beskriva sin upplevelse.

– Av resultatet skapar vi en upplevelsebank och nästa steg i projektet är att undersöka hur fysisk belastning påverkar hälsan, för det händer någonting i kroppen när man exempelvis har promenerat på ett löpband, och det är den här växelverkan mellan att ta i och slappna av som är viktig. Vi kan inte fortsätta som vi gör nu och dutta oss fram i vardagen, säger Helena.

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.