Tillsammans med Civilekonomerna, Jusek och Naturvetarna ska Sveriges Ingenjörer engagera regionala skyddsombud. De ska bevaka arbetsmiljöfrågorna på de allt fler småföretagen inom tjänstesektorn som saknar egna skyddsombud.
Tillsammans med Civilekonomerna, Jusek och Naturvetarna ska Sveriges Ingenjörer engagera regionala skyddsombud. De ska bevaka arbetsmiljöfrågorna på de allt fler småföretagen inom tjänstesektorn som saknar egna skyddsombud.
De psykosociala arbetsmiljöfrågorna är viktiga för akademiker. Många drabbas av ständiga omorganisationer samtidigt som arbetsbelastningen är hög. Ombudsmännen på Sveriges Ingenjörer märker att fler medlemmar blir sjukskrivna av stressrelaterade sjukdomar.
– Framför allt har antalet män över 50 år som drabbas av utmattningsdepression och längre sjukskrivning med följd ökat. Företagen har dragit ner antalet anställda förbi smärtgränsen och i de slimmade organisationerna finns inte längre några marginaler. Alla måste jobba stenhårt för att klara sina deadlines, säger Mats Rosén, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.
På små arbetsplatser där det inte finns skyddsombud, är regionala skyddsombud, som arbetar förebyggande med arbetsmiljöfrågor för de anställda i en region en modell som redan finns hos andra förbund. Inom både TCO och LO har den överlag fungerat bra. En utvärdering visar till exempel att 84 procent av de regionala skyddsombuden inom LO upplever att deras arbetsinsatser har gett påtagliga resultat.
Sveriges Ingenjörer har nu tillsammans med Civilekonomerna, Naturvetarna och Jusek beviljats medel från Arbetsmiljöverket för att engagera regionala skyddsombud på små tjänsteföretag där förbunden har medlemmar. De regionala skyddsombuden har samma rättsliga ställning som ett lokalt skyddsombud och ska få tillträde till arbetsplatser där minst en medlem från något förbund finns. Inget kollektivavtal krävs.
Förbunden annonserar nu efter lämpliga kandidater och söker medlemmar som är fackligt förtroendevalda eller skyddsombud och som har flera års erfarenhet av sådant arbete.
– Vi tänker oss att uppdraget ska omfatta minst 20 och gärna 50 procent. Den optimala lösningen är att hitta fyra lämpliga kandidater, en från vardera förbunden, som har ett uppdrag på 50 procent var. Det är viktigt att kunna skapa en dialog med de arbetsgivare som berörs och att knyta kontakt med de medlemmar som finns på arbetsplatsen, säger Mats Rosén.
De beviljade medlen från Arbetsmiljöverket kommer att användas för att ersätta arbetsgivaren för skyddsombudens frånvaro från sitt ordinarie arbete. De regionala skyddsombuden kommer att tillsättas i regioner där förbunden har många medlemmar, men vilka det blir är viss mån beroende på var de mest lämpliga kandidaterna bor och arbetar.
Verksamheten planeras att starta efter sommaren och sista ansökningsdag för uppdraget som regionalt skyddsombud är den 31 maj.
Läs mer: Fyra Sacoförbund söker regionala skyddsombud.