Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivRegionala skyddsombud efterlyses

Regionala skyddsombud efterlyses

Tillsammans med Civilekonomerna, Jusek och Naturvetarna ska Sveriges Ingenjörer engagera regionala skyddsombud. De ska bevaka arbetsmiljöfrågorna på de allt fler småföretagen inom tjänstesektorn som saknar egna skyddsombud.

De psykosociala arbetsmiljöfrågorna är viktiga för akademiker. Många drabbas av ständiga omorganisationer samtidigt som arbetsbelastningen är hög. Ombudsmännen på Sveriges Ingenjörer märker att fler medlemmar blir sjukskrivna av stressrelaterade sjukdomar. 

– Framför allt har antalet män över 50 år som drabbas av utmattningsdepression och längre sjukskrivning med följd ökat. Företagen har dragit ner antalet anställda förbi smärtgränsen och i de slimmade organisationerna finns inte längre några marginaler. Alla måste jobba stenhårt för att klara sina deadlines, säger Mats Rosén, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

På små arbetsplatser där det inte finns skyddsombud, är regionala skyddsombud, som arbetar förebyggande med arbetsmiljöfrågor för de anställda i en region en modell som redan finns hos andra förbund. Inom både TCO och LO har den överlag fungerat bra. En utvärdering visar till exempel att 84 procent av de regionala skyddsombuden inom LO upplever att deras arbetsinsatser har gett påtagliga resultat.

Sveriges Ingenjörer har nu tillsammans med Civilekonomerna, Naturvetarna och Jusek beviljats medel från Arbetsmiljöverket för att engagera regionala skyddsombud på små tjänsteföretag där förbunden har medlemmar. De regionala skyddsombuden har samma rättsliga ställning som ett lokalt skyddsombud och ska få tillträde till arbetsplatser där minst en medlem från något förbund finns. Inget kollektivavtal krävs.

Förbunden annonserar nu efter lämpliga kandidater och söker medlemmar som är fackligt förtroendevalda eller skyddsombud och som har flera års erfarenhet av sådant arbete.

– Vi tänker oss att uppdraget ska omfatta minst 20 och gärna 50 procent. Den optimala lösningen är att hitta fyra lämpliga kandidater, en från vardera förbunden, som har ett uppdrag på 50 procent var. Det är viktigt att kunna skapa en dialog med de arbetsgivare som berörs och att knyta kontakt med de medlemmar som finns på arbetsplatsen, säger Mats Rosén.

De beviljade medlen från Arbetsmiljöverket kommer att användas för att ersätta arbetsgivaren för skyddsombudens frånvaro från sitt ordinarie arbete. De regionala skyddsombuden kommer att tillsättas i regioner där förbunden har många medlemmar, men vilka det blir är viss mån beroende på var de mest lämpliga kandidaterna bor och arbetar.

Verksamheten planeras att starta efter sommaren och sista ansökningsdag för uppdraget som regionalt skyddsombud är den 31 maj.

Läs mer: Fyra Sacoförbund söker regionala skyddsombud.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.