Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenByt din gamla mobil mot en middag

Byt din gamla mobil mot en middag

Är det fler är jag som ofta får en känsla av att elektronik är tidsinställd, det vill säga att de slutar fungerar precis när garantin har gått ut? Och inte lönar det sig att laga. Felsökning kostar minst en femhundring och med reparation kan priset landa på samma nivå som en ny.

I lördags fick jag dödsdomen på min inlämnade motorsåg tillsammans med en faktura på 500 kronor för felsökning. Den var slutkörd som den vänliga mannen uttryckte saken. Den glada nyheten var dock att jag slapp betala felsökningen om jag köpte en ny i butiken. På så vis blev mitt tappra försök att förlänga livet på min kära Jonsered inget ekonomiskt bakslag. Det blev en ny motorsåg.

Naturskyddsföreningen har i flera år pläderat för ett förslag som jag tycker är alldeles utmärkt. Det handlar om ett repavdrag, som i likhet med rot och rut, skattesubventionerar kostnader för reparationer.

En skrotad motorsåg tillhör kanske inte de största miljöbovarna. Värre är det med de fyra miljoner mobiltelefoner med bromerade flamskyddsmedel och andra farliga kemikalier som säljs i Sverige varje år. Enligt Naturskyddsföreningen återvinns bara en bråkdel.

Datorerna ska vi inte tala om och därför blev jag glad när jag i morse läste att Inrego, företaget som rekonditionerar och säljer begagnade datorer, föreslår Svanen-märkning på datorer som återvänds. Inget tvivel om att Inrego talar i egen sak men jag tycker idén är tilltalande. Företaget sålde 120 000 begagnade datorer under förra året och det resulterade i en miljöbesparing på drygt 5 400 ton koldioxid. Det är inte kattskit.

Vid sidan av förslaget på repavdrag har Naturskyddsföreningen ytterligare en god idé för att mer elektronik, främst mobiltelefoner, ska hitta vägen till återvinningsstationerna istället för genvägen till soppåsen. Det är en pant som skulle ge användarna en slant i handen när de lämnar in mobilen för skrotning.

Här har glädjande nog marknaden redan insett att det finns pengar att tjäna om prylarna fortfarande fungerar. Många byter ju bara för att det har kommit en ny modell. Till företaget Love2recycle kan man skicka in fungerande mobiltelefoner och datorer och får en slant tillbaka. En fungerande iPhone 3GS ger dig 850 kronor rakt ner i fickan.

Folk gör vad som helst för pengar brukar min mamma säga och se förfärad ut. Handlar det om återvinning av miljöfarlig elektronik ska vi vara glada. Hem och rota i lådorna. Kanske har du en hel middag för två med avec liggande hemma och skräpar. 
    

1 KOMMENTAR

  1. Hej Karin!
    Bra och intressant inlägg. Jag håller helt med om att återvinningen av teknikprylar är alldeles för sällsynt och det leder ju till att en mängd giftiga ämnen letar sig ut i naturen och till oss människor. Naturskyddsföreningen släppte nyss en film som illustrerar vad som händer när vi får i oss desa gifter. Se den här: http://www.youtube.com/watch?v=bDXPMCp7SAo&feature=youtu.be

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.