Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenByt din gamla mobil mot en middag

Byt din gamla mobil mot en middag

Är det fler är jag som ofta får en känsla av att elektronik är tidsinställd, det vill säga att de slutar fungerar precis när garantin har gått ut? Och inte lönar det sig att laga. Felsökning kostar minst en femhundring och med reparation kan priset landa på samma nivå som en ny.

I lördags fick jag dödsdomen på min inlämnade motorsåg tillsammans med en faktura på 500 kronor för felsökning. Den var slutkörd som den vänliga mannen uttryckte saken. Den glada nyheten var dock att jag slapp betala felsökningen om jag köpte en ny i butiken. På så vis blev mitt tappra försök att förlänga livet på min kära Jonsered inget ekonomiskt bakslag. Det blev en ny motorsåg.

Naturskyddsföreningen har i flera år pläderat för ett förslag som jag tycker är alldeles utmärkt. Det handlar om ett repavdrag, som i likhet med rot och rut, skattesubventionerar kostnader för reparationer.

En skrotad motorsåg tillhör kanske inte de största miljöbovarna. Värre är det med de fyra miljoner mobiltelefoner med bromerade flamskyddsmedel och andra farliga kemikalier som säljs i Sverige varje år. Enligt Naturskyddsföreningen återvinns bara en bråkdel.

Datorerna ska vi inte tala om och därför blev jag glad när jag i morse läste att Inrego, företaget som rekonditionerar och säljer begagnade datorer, föreslår Svanen-märkning på datorer som återvänds. Inget tvivel om att Inrego talar i egen sak men jag tycker idén är tilltalande. Företaget sålde 120 000 begagnade datorer under förra året och det resulterade i en miljöbesparing på drygt 5 400 ton koldioxid. Det är inte kattskit.

Vid sidan av förslaget på repavdrag har Naturskyddsföreningen ytterligare en god idé för att mer elektronik, främst mobiltelefoner, ska hitta vägen till återvinningsstationerna istället för genvägen till soppåsen. Det är en pant som skulle ge användarna en slant i handen när de lämnar in mobilen för skrotning.

Här har glädjande nog marknaden redan insett att det finns pengar att tjäna om prylarna fortfarande fungerar. Många byter ju bara för att det har kommit en ny modell. Till företaget Love2recycle kan man skicka in fungerande mobiltelefoner och datorer och får en slant tillbaka. En fungerande iPhone 3GS ger dig 850 kronor rakt ner i fickan.

Folk gör vad som helst för pengar brukar min mamma säga och se förfärad ut. Handlar det om återvinning av miljöfarlig elektronik ska vi vara glada. Hem och rota i lådorna. Kanske har du en hel middag för två med avec liggande hemma och skräpar. 
    

1 KOMMENTAR

  1. Hej Karin!
    Bra och intressant inlägg. Jag håller helt med om att återvinningen av teknikprylar är alldeles för sällsynt och det leder ju till att en mängd giftiga ämnen letar sig ut i naturen och till oss människor. Naturskyddsföreningen släppte nyss en film som illustrerar vad som händer när vi får i oss desa gifter. Se den här: http://www.youtube.com/watch?v=bDXPMCp7SAo&feature=youtu.be

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.