Byt din gamla mobil mot en middag

Är det fler är jag som ofta får en känsla av att elektronik är tidsinställd, det vill säga att de slutar fungerar precis när garantin har gått ut? Och inte lönar det sig att laga. Felsökning kostar minst en femhundring och med reparation kan priset landa på samma nivå som en ny.

I lördags fick jag dödsdomen på min inlämnade motorsåg tillsammans med en faktura på 500 kronor för felsökning. Den var slutkörd som den vänliga mannen uttryckte saken. Den glada nyheten var dock att jag slapp betala felsökningen om jag köpte en ny i butiken. På så vis blev mitt tappra försök att förlänga livet på min kära Jonsered inget ekonomiskt bakslag. Det blev en ny motorsåg.

Naturskyddsföreningen har i flera år pläderat för ett förslag som jag tycker är alldeles utmärkt. Det handlar om ett repavdrag, som i likhet med rot och rut, skattesubventionerar kostnader för reparationer.

En skrotad motorsåg tillhör kanske inte de största miljöbovarna. Värre är det med de fyra miljoner mobiltelefoner med bromerade flamskyddsmedel och andra farliga kemikalier som säljs i Sverige varje år. Enligt Naturskyddsföreningen återvinns bara en bråkdel.

Datorerna ska vi inte tala om och därför blev jag glad när jag i morse läste att Inrego, företaget som rekonditionerar och säljer begagnade datorer, föreslår Svanen-märkning på datorer som återvänds. Inget tvivel om att Inrego talar i egen sak men jag tycker idén är tilltalande. Företaget sålde 120 000 begagnade datorer under förra året och det resulterade i en miljöbesparing på drygt 5 400 ton koldioxid. Det är inte kattskit.

Vid sidan av förslaget på repavdrag har Naturskyddsföreningen ytterligare en god idé för att mer elektronik, främst mobiltelefoner, ska hitta vägen till återvinningsstationerna istället för genvägen till soppåsen. Det är en pant som skulle ge användarna en slant i handen när de lämnar in mobilen för skrotning.

Här har glädjande nog marknaden redan insett att det finns pengar att tjäna om prylarna fortfarande fungerar. Många byter ju bara för att det har kommit en ny modell. Till företaget Love2recycle kan man skicka in fungerande mobiltelefoner och datorer och får en slant tillbaka. En fungerande iPhone 3GS ger dig 850 kronor rakt ner i fickan.

Folk gör vad som helst för pengar brukar min mamma säga och se förfärad ut. Handlar det om återvinning av miljöfarlig elektronik ska vi vara glada. Hem och rota i lådorna. Kanske har du en hel middag för två med avec liggande hemma och skräpar. 
    

1 kommentar

  • Fanny

    Hej Karin!
    Bra och intressant inlägg. Jag håller helt med om att återvinningen av teknikprylar är alldeles för sällsynt och det leder ju till att en mängd giftiga ämnen letar sig ut i naturen och till oss människor. Naturskyddsföreningen släppte nyss en film som illustrerar vad som händer när vi får i oss desa gifter. Se den här: http://www.youtube.com/watch?v=bDXPMCp7SAo&feature=youtu.be

    09 juni 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar