Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenDet låter lite som lärkpastej

Det låter lite som lärkpastej

Ett nykläckt konsortium köper resterna av Saab. Köparen är konsortiet Nevs – National Electric Vehicle Sweden. Nevs har alltså Sweden i namnet och omnämns som delvis svenskt. Det ägs av den svenske medborgaren Kai Johan Jiang. Han har varit rådgivare till Volvokoncernen och har enligt uppgift även annan företagsverksamhet i Sverige. Men hans bolag Modern Energy är registrerat på Jungfruöarna, men styrs från Hongkong, och elbilstekniken i den nya modellen som ska säljas i Kina är japansk.

I svensk media används ordet svenskt i sådana här sammanhang ofta som något hoppingivande, men det svenska inslaget låter lite som andelen lärka i det gamla skämtet om lärkpastej, där innehållet bestod av hälften lärka och hälften häst, alltså en lärka och en häst.

Men svenskt måste inte nödvändigtvis vara bättre. Kinesiskt ägande och japansk teknologi har högt renommé i dag. Och bilen ska ju tillverkas i Trollhättan. Och det är väl mer än bara en lärka. Hoppas nu att detta är inte bara blir en fortsättning på den långa Saabsåpan med uteblivna löner och sedan en konkurs.

Lanseringen av den första elbilen är beräknad till årsskiftet 2013-2014. De säger att de nu börjar med att rekrytera ingenjörer.

2 KOMMENTARER

  1. De lär få betala bra om de skall få de gamla Saab-ingenjörerna att sluta sina nya anställningar på Volvo, Combitech etc. för en osäker lärkpaj.

    Det kanske kan innebära ett löneuppsving i hela Västsverige? Hoppas kostar ingenting.

    Kan vi inte göra som sjuksköterskorna (24000 i ingångslön, ni vet) och komma överrens om att kräva typ 40% löneökning för att börja jobba på SAAB/NEVS? De verkar ha gott om pengar.

  2. De har iallfall visat att de kunnat göra färdig prototyp på ZE93 (Saab 93 ePower), så första biten borde de gå i hamn med rent tekniskt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?