I mars flögs 16 arbetslösa invandrade ingenjörer och geologer till Kiruna för att träffa LKAB och diskutera möjligheten till jobb. Efter fem månader har två av dem fått jobb men fler anställningar är på gång.
I mars flögs 16 arbetslösa invandrade ingenjörer och geologer till Kiruna för att träffa LKAB och diskutera möjligheten till jobb. Efter fem månader har två av dem fått jobb men fler anställningar är på gång.
LKAB expanderar kraftigt och räknar med att anställa omkring 300 personer i år. Fram till 2015 är rekryteringsbehovet omkring 1200 personer. Många yrkesgrupper har företaget inga problem att rekrytera lokalt men ingenjörer och geologer är svårare att få tag i.
Tillsamman med Arbetsförmedlingens särskilda satsning Nationell matchning flögs16 arbetssökande invandrade ingenjörer och geologer till Kiruna i slutet av mars. Alla i gruppen var på varsin anställningsintervju. Dessutom fick de se gruvan och guidades bland annat på en rundtur i Kiruna.
Alla inblandade, såväl de arbetssökande, ansvariga för Nationell matchning och LKAB var väldigt nöjda efter besöket. Flera av de arbetssökande har varit på en andra intervju tillsammans med sina familjer och fler intervjuer kommer att ske under hösten.
– I dag har vi anställningskontrakt klara med två av dem men det här är en process som tar lite tid. Vi kommer att anställda fler, säger Mikael Pudas, personalchef på LIKAB.
Bostadsfrågan är ett problem i Kiruna och tidigare långtidsarbetslösa ingenjörer har inte möjlighet att ta lån för att köpa en bostad.
– Vi har möjlighet att hjälpa till med hyresbostäder för specialister som vi har svårt att rekrytera men det tar lite tid att ordna, säger Mikael Pudas,
Han är väldigt nöjd med gruppens besök i mars och det är också Ajlan Fekovic, projektledare på Nationell matchning.
– Ingen av dessa 16 ingenjörer och geologer har varit på en anställningsintervju inom sitt yrkesområde sedan de kom till Sverige. Några har inte bott här mer än ett år men de flesta fler år och en av dem sju år, säger han.
Många svenska ingenjörer kan tycka att de är ett stort steg att flytta till Kiruna för jobb men för de flesta av dessa, som redan har flyttat från en annan del av världen, är det ingen stor sak att flytta vidare inom landet för att få ett kvalificerat jobb.
Ajlan Fekovic önskar att fler arbetsgivare hade lika positiv inställning som LKAB och vågar bjuda in utländska akademiker till anställningsintervjuer. Han har utvärderat resan till Kiruna och sammanställt kommentarerna från de arbetssökande. Det är genomgående positiva kommentarer Det kändes underbart att få respekt och bekräftelse” och ”Jag fick prata yrkessspråk” svarade två av dem.
3 kommentarer
Ingenjörsbrist? 2 av 16 blev erbjudna jobbet…..
Hej!
Jag rekommenderar alla ingenjörer med etnisk ursprung att lämna Sverige medan de är unga och har krafter. I Sverige finns alldeles för många arbesgivare som har fördomar och det tar åratal att något posivt händer. Ni alla ingenjörer med utlänsk ursprung, ”lämna Sverige innan det blir för sent”.
”…som inte lyckats få jobb i södra Sverige”. Många läser nog artikeln som att LKAB får bottenskrapet av ingenjörer, men vad det handlar om är nog att de inte fått jobb i södra Sverige pga fördomar vilka nu LKAB åtminstone positivt kan dra nytta av! Bra för LKAB och de som får jobben! …men orsakerna till att de ”inte fått jobb i södra Sverige” är bara pinsamt för hela Sverige.