Arbete och fritid flyter samman

Ett kinesiskt företag har kommit på att de tjänar på att låta personalen jobba hemifrån. Företaget, en resebyrå med cirka 14 000 anställda lät 500 personer jobba hemifrån. Alla nödvändiga tekniska system installerades. De andra som var kvar på jobbet fick fungera som kontrollgrupp.

Företagsledningen trodde att det skulle bli lite mindre gjort, men att det skulle kompenseras av att de slapp betala lokalhyra för arbetsplatserna. Men resultatet blev mer genomgripande. De vann i båda ändarna. De som jobbade hemma var i genomsnitt hela 13 procent mer effektiva, enligt undersökningen. De anställda jobbade effektivare.

De anställda var i det här fallet tjänstemän på en resebyrå. Men samma sak skulle kunna gälla många ingenjörer. Det är svårt att jobba hemifrån för den som behöver ett fysik- eller kemilaboratorium, men många ingenjörer har betydligt mer teoretiska uppgifter. Och de utförs i regel på kontor.

Många kontor är oerhört störande miljöer, inte minst om man sitter i stora kontorslandskap. Folk går förbi, pratar högt i telefonen, pratar strunt, pratar annat jobb än det man själv håller på med. Kanske pågår ombyggnationer i huset så att hantverkarnas cirkelsågar smattrar tvärs genom alla våningar. Ständiga möten, brandlarmsövningar eller kraschade mejlsystem. Och så en icke fungerande IP-telefoni.

Så skönt då att sitta hemma – i fred. Med kaffebryggaren puttrande i bakgrunden, endast överröstad av din favoritslinga på spotify. Med alla papper bekvämt utslängda över matbordet för överblickens skull, bockar du av att-göra-listan i rasande fart.

Vissa möten behövs, och om alla sitter hemma tappar man kontakten med varandra på jobbet. Men för många tjänstemän med kreativa yrken blir det allt svårare att säga när man jobbar och när man är ledig. Den som är på kontoret jobbar, om än inte alltid så effektivt. Men att sitta på bussen med sin smartphone som radio där programmet ger en idé om ett nytt projekt – är det jobb? Och vad innebär det att på semestern läsa en populärvetenskaplig bok som ger en överblick över ett forskningsområde som gränsar till ens eget?

Många arbetsgivare har fortfarande 8-17 som stipulerad arbetstid. Men allt fler ingenjörer har jobb där de ska leverera ett slutresultat. Om de har gjort det hemma, på bussen eller på jobbet spelar nog mindre roll.

Min spådom är enkel. I framtiden kommer gränsen mellan arbete och fritid att bli lika diffus som den var för 1800-talets bönder. Allt sker samtidigt och utan att man tänker så mycket på skillnaden mellan det ena och det andra. Men ett problem kvarstår förstås. Som anställd vill man ju samtidigt ha ersättning för den tid man lägger ned. Så problemet blir förstås hur man ska ta betalt för de kreativa timmarna i hängmattan. Det kanske borde räknas som övertid?

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar