Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvensken tar mer kortsemestrar

Svensken tar mer kortsemestrar

Svenskarna tar i allt högre utsträckning ut kortsemestrar utanför sommaren. Sannolikt finns det ett behov av återhämtning som leder till weekendresor och kortare spa-semestrar.

Semester är en färskvara, enligt forskarna. Efter cirka två veckor har man förbrukat den avslappning som man fått sig till livs under den långa sommarsemestern. Det anses ofta bättre med fler kortare pauser. Samtidigt finns det rapporter som säger att det tar tid att varva ner.

– Det finns ju en stor charm med de långa semestrarna, men sedan, under resten av året, blir det väldigt långt emellan, säger Malin Johansson, informationschef på Svensk-Tyska handelskammaren som kan jämföra med de tyska semestervanorna.

Hon tror att orsaken till en mer uppdelad svensk semestertradition på senare år är att svenskarna konsumerar mer. Vi har mer pengar och dessutom finns det numera lågprisflyg. Samtidigt stänger inte Sverige helt på samma sätt som tidigare. Fler måste jobba på sommaren, vilket öppnar för fler kortsemestrar under övriga delar av året.

I Frankrike finns industrisemestern kvar till stora delar. I Tyskland där de flesta liksom i Sverige har mellan 25 och 30 semesterdagar per år, fördelar man däremot dagarna helt annorlunda. I Tyskland är det ovanligt att ta ut mer än två veckors semester i taget. Många tar därför ett par veckor under höst respektive vår, och så kanske någon skidvecka på vintern.

– Det finns inget gemensamt sommarlov för skolbarn i Tyskland, säger Alrun Griepenkerl som är pressansvarig för Regenbogen i Sverige, en av Handelskammarens kunder. Om hela landet med 80 miljoner invånare hade sommarlov samtidigt, skulle det inte fungera.

Sommarloven som är cirka sex veckor, är utspridda mellan juni och augusti, i olika delstater. Och de som inte har skolpliktiga barn undviker att gå på semester då.

– Tyskarna är ju ändå överallt hela tiden. Tänk om de vore lediga samtidigt allihop. Infrastrukturen i Europa skulle ha svårt att klara av det, säger Alrun Griepenkerl med ett skratt.

En bidragande orsak till att svenskarna nu semestrar något mer utanför sommaren kan vara att det finns fler semesteralternativ. Spaanläggningar och annat är öppna längre.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.