Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFri rörlighet kan ge sämre arbetsmiljö

Fri rörlighet kan ge sämre arbetsmiljö

Arbetsmiljön blir lidande när många företag varken kan eller vill följa det regelverk som finns. Nu vill Arbetsmiljöverket ta tag i den så kallade ”grå sektorn” och få till en förändring.

Med ett ökat genomslag för den fria rörligheten för företag, varor och tjänster inom Europa har arbetsmiljöarbetet hamnat i kläm. I Danmark och Finland har myndigheterna tagit tag i situationen och exempelvis infört obligatoriska id-kort på byggarbetsplatser och särskilda inspektörer som bara besöker arbetsplatser med utländsk arbetskraft. Men i Sverige ligger vi efter vilket både kan leda till att konkurrensen mellan företag snedvrids och att människor kommer till skada.

– Vi har definierat ett antal saker som vi tror kan förbättra situationen, säger Anna Middelman, chefsjurist på Arbetsmiljöverket och en av personerna bakom en förstudie till hur verket kan arbeta med utländska företag och arbetstagare.

– Problemet är dock inte att företagen är utländska utan vi vill ta tag i hela den grå sektorn, de företag som inte kan eller vill skapa en bra arbetsmiljö vare sig de är svenska eller utländska. I det här ingår ju också företag som är svenska men som använder utländsk arbetskraft.

På senare år har verket haft informationskampanjer riktade mot asiatiska bärplockare och byggarbetare i Polen och Baltikum. Genom information vid ambassaderna som skött arbetstillstånden och med affischer i kollektivtrafiken har verket talat om att jobbar du i Sverige finns det svenska regler.

– Det är ju ingen som hittar till vår hemsida av sig själv precis, säger Anna Middelman.

Utländsk arbetskraft som kommer till Sverige har inte alltid själv något intresse av att följa svenska regler. Följer man med sin arbetsgivare finns ett beroende och en önskan att inte bråka med arbetsgivaren. Har hemlandet färre eller andra säkerhetsregler än Sverige märker arbetstagarna förmodligen inte ens att det finns en skillnad. Arbetsmiljön uppmärksammas ofta inte förrän det händer enolycka och då kan det vara för sent.

– Många av de saker vi föreslår för att utveckla Sveriges arbetsmiljöarbete är lagfrågor. Vi skulle till exempel gärna se ett beställaransvar, det vill säga att den som har beställt jobbet också tar ansvar för arbetsmiljön och inte kan delegera bort det till underentreprenör efter underentreprenör. En annan åtgärd är id-korten och kanske en skyldighet för utländska företag som verkar här anmäla sin närvaro på den svenska arbetsmarknaden. Som det är i dag vet vi ofta inte om att företagen arbetar här och kommer vi ut till arbetsplatserna är det svårt att veta vem som är anställd, arbetsgivare eller egen företagare.

Ett hinder för ett bättre regelverk kring utländska företags närvaro i Sverige är den fria rörligheten. På samma sätt som det går att hävda att företag som inte följer arbetsmiljölagstiftningen snedvrider konkurrensen går det att hävda att krav på registrering, id-kort med mera kan var ett konkurrenshinder.

Arbetsmiljöverket har också uppdraget att vara sambandskontor och informera utländska företag som vill verka i Sverige om vilka regler som gäller här. I det syftet har verket bett de fackliga organisationerna att lämna in ”den hårda kärnan” i sina kollektivavtal för olika branscher så att det faktiskt går att säga vad som är ”svenska villkor”. Men det är bara två fackliga organisationer som har lämnat in så kallade utstationeringsavtal.

– Vi ska under hösten försöka öppna en dialog med arbetsmarknadens parter om de här frågorna. Sämre arbetsmiljö är det nog ingen som vill ha och vi skulle kunna förbättra väldigt mycket. I våras var jag och vår generaldirektör i riksdagens arbetsmarknadsutskott och redovisade vår förstudie. Jag hoppas att alla parter – politiker, arbetsgivare och arbetstagarorganisationer vill vara med och ta tag i de här frågorna.

Jenny Grensman

Arbetsmiljöverkets rapport

1 KOMMENTAR

  1. Det är dags att ge Arbetsmiljöverket muskler och skyldighet att kontrollera även anställningsvillkor/social arbetsmiljö. ”Den svenska modellen” med fackmedlemskap och skyddsombud fungerar inte på arbetsplatser där det sakanas svenskar (och därmed inte finns några fackmedlemmar).
    När jag som arbetsmiljöinspektör, för snart 15 år sedan, påtalade problemen med utländsk arbetskraft, stötte jag på (i huvudsak juridiskt) motstånd. Med beklagande kan jag nu konstatera att samtliga våra grannländer har kommit längre (inkl Polen, vilket konstaterades vid ett besök 2006).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.