Hörlurarna är den nya dörren på kontoret

Det här med koncentration och förmågan att fokusera är ett intressant område. Där är vi väldigt olika.

Jag tillhör dem som är stort behov av tystnad. Jag kan inte lyssna på musik, absolut inte låtar med sångtexter. Då lyssnar jag för mycket på texterna och tappar koncentrationsförmågan.

Ibland prövar jag att jobba till klassisk musik. Det går bättre men om det är för vacker musik tappar jag fokus och drömmer mig bort. Plötsligt vaknar jag upp och har helt tappat tråden. Jag har insett att jag inte kan använda musik för att skärpa mina sinnen. För mig fungerar tystnad allra bäst.

Min son som är 16 år läser naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Han kan inte plugga när det är tyst. Han måste ha rapmusik i lurarna när han räknar derivator, logaritmer och potensekvationer. Hans kompisar är likadana. För mig är det obegripligt. Jag klarar inte multiplikationstabellen upp till tio när jag hör den entoniga svadan av ord i de malande texterna. Det känns som ett avancerat test av min simultankapacitet. Testa gärna själv.

Vill du se stjärnorna ta dig en titt omkring.
Vem e de som bestämmer om man blivit nånting.
Jakten på framgång och succé gör människan blind.
Livet är större än materiella ting.
Du har inget att bevisa för dom.
Bli aldrig nånsin en kopia av nån.
När dom vill visa deras väg, så kan du hälsa att vi följer inte med.
(Ur Stjärnorna finns här av Kapten Röd)

I arbetslivet sitter allt fler i kontorslandskap och öppna kontor har faktiskt blivit ett växande forskningsområde. Hur väl man klarar av att jobba med andra människor som ständigt pratar i samma rum beror i viss mån på arbetsuppgifterna men det finns också individuella skillnader. Dessutom verkar många yngre ha hittat en lösning som fungerar för dem. Musik i hörlurar.

I den senaste undersökningen från Manpower Work Life, en arbetslivspanel där drygt 3 600 svenskar svarat på frågan om vad de gör när de verkligen måste vara effektiva på jobbet.  Fyra av tio 80-talister i kontorslandskap, 38 procent, svarar att de använder använder hörlurar med musik för att fokusera. Bland 50-talisterna är det bara var tionde, 12 procent.

Att använda hörlurar är också vanligare bland de som sitter i kontorslandskap än de som har eget rum. Tre av tio svenskar som sitter i kontorslandskap, 28 procent, använder hörlurar med musik för att fokusera. Motsvarande siffra bland de som sitter i eget rum är 9 procent.

Svaren i undersökningen överraskar inte mig. Om tio år är siffran säkert ännu högre. Men om resultatet av det utförda arbetet blir lika bra återstår att se. Jag blir lite oroad över tanken på att civilingenjörer räknar på broarnas hållfasthet med rapmusik i lurarna. Eller det kanske de redan gör. Det är nog bäst att man inte vet.

4 kommentarer

  • Fhaye

    Kan te4nka mig att det funkar utme4rkt med bara en bil om man bor i stan. Sje4lv bor jag pe5 ladent med kass bussff6rbindelse, se5 bilen e4r min livlina ff6r det mesta. Den de4r filmen ska jag ff6resle5 ff6r pojkve4nnen =)

    06 december 2012
  • Pernilla

    Jag sitter för närvarande och jobbar med kontoret något tiotal meter från en bullrig maskin på en industri. Dessutom delar jag rum en kollega, vilket är trevligt, men ibland störande ljudmässigt. Jag använder allt som oftast mina hörlurar till telefonens headset som öronproppar, utan ljud i dem. Det är räddningen stressiga dagar när öronen blir mer ljudkänsliga än annars.

    18 oktober 2012
  • Martin

    Tja!

    Jag är en ingenjör på 23 år, sitter gärna och jobbar/pluggar med musik. Det får mig att slappna av! Tror det funkar lite så för mig att jag blir inte lika rastlös när jag har musik i lurarna, utan kan fokusera på uppgiften framför mig. Nu på jobbet har jag eget kontor där SR P3 står på hela dagarna vräker ut både musik och prat. Sen visst, ibland tar jag en paus i nån minut o lyssnar på något intressant inslag eller en tävling. Men oftast är den bara där och döljer alla de små irriterande och distraherande ljud från fläktar, kaffemaskiner, kollegor och besökare!

    En tanke som slog mig när jag läste om att man pluggar in lurar i öronen oftare i kontorslanskap är hur det påverkar hörseln! Sj använder jag ju en radio med högtalare. Dessa snäckor som pumpar in musik direkt i öronen måste påverka om man sitter med de hela dagarna i ända!

    09 oktober 2012
  • Per

    När jag pluggade derivator och modala hjälpverb på gymnasiet hade jag högljudd musik på för att kunna plugga. Likadant är det med min son, som med din som du beskriver ovan, han pluggar också till musik (och dator, mobil och TV-spel). Nu i mogen ålder sitter jag i eget rum i tystnad (förutom ventilationen och datorn som väsnas) och klarar på sin höjd av lite lugn klassisk musik när jag ska göra (svårare) uppgifter. Måhända är det en åldersfråga. Jag skulle gissa på det. Jag tror också att man har en större simultanförmåga som ung. Det är väl individuellt men så var det för mig. Nu klarar jag inte av att sovra lika mycket intryck längre. En ung civilare som räknar brohållf till rap är nog inget större problem.

    04 oktober 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar