Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVad gör en teknologrepresentant?

Vad gör en teknologrepresentant?

Annica Marmolin och Stina Livamäe var med i de vinnande lagen i tävlingen Young Engineer Solution.

Sveriges Ingenjörers teknologgrupp är förtroendevalda studenter som driver frågor i förbundet. Årets teknologgrupp inledde sitt år med att åka till Köpenhamn och tävla i miljöarbete.

Det är Young Professional Forum (YFF) som är en del av Sveriges Ingenjörers systerförbund danska ingenjörsförbundet (IDA) som arrangerade konferensen om ett hållbart Köpenhamn. Det är första gången som konferensen anordnas men tanken finns att konferensen kommer att bli ett återkommande event.

Jonna Lahdensuo

Studenthandläggare Jonna Lahdensuo var med teknologgänget i Köpenhamn.

– Konferensen är ett spännande koncept där teknologerna förutom att få tävla i hållbarhet också får prata om framtiden och karriären samtidigt som de får resa och få nya perspektiv, säger Jonna. Hon säger att förra årets teknologgrupp fick vara med på Industridagen i Stockholm.

– Vilket fokus teknologgruppen har ser lite olika ut från år till år, det beror lite på vad de väljer att engagera sig i. Det som alla har gemensamt är att mandatperioden är på ett år och att man under den tiden träffas några gånger (max fem).

En av de nyvalda teknologrepresentanterna är Annica Marmolin. Hon läser tredje året på programmet för energi och miljöteknik vid Karlstads universitet och ser förtroendeuppdraget som ett sätt att knyta kontakter och få mer erfarenhet och kunskap av ingenjörslivet.

– Ju mer man vet om någonting ju mer kan man ju påverka det, säger hon.

Annica Marmolin och Stina Liivamäe, som pluggar industriell ekonomi vid Karlstads universitet och också är invald på ett år, var med i de båda grupperna som vann hållbarhetsutmaningen på konferensen i Köpenhamn.

– Det har varit en rolig utmaning, säger Stina Livamäe och Annica Marmolin nickar instämmande.

– Ja, man har fått lite nya vinklar på saker och ting efter att ha jobbat med ingenjörer med helt andra inriktningar än den man själv har.

Vill du veta mer om konferensen? Läs Ingenjörens artikel här.

Anna Eriksson

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.