Trygghet högt i kurs för ingenjörer

Fast anställning, flexibla arbetstider och en konkurrenskraftig lön är det viktigaste en potentiell arbetsgivare kan erbjuda, enligt Sveriges Ingenjörers nya rapport Ingenjörsbarometern. I undersökningen har ingenjörer fatt svara på vad som är viktigt i karriären och när de väljer arbetsgivare. De har även fått ranka sin drömarbetsgivare. Fast anställning, flexibla arbetstider och en konkurrenskraftig lön är det viktigaste en potentiell arbetsgivare kan erbjuda, enligt Sveriges Ingenjörers nya rapport Ingenjörsbarometern. I undersökningen har ingenjörer fatt svara på vad som är viktigt i karriären och när de väljer arbetsgivare. De har även fått ranka sin drömarbetsgivare.

Mingel på Ingenjörkarriärseventet.

Ingenjörsbarometern presenterades i går kväll under ett event som arrangerades av Ingenjörskarriär. Ingenjörskarriär, som är ett samarbete mellan Sveriges Ingenjörer och tidningen Ny Teknik, är en plattform for att sammanföra dagens och morgondagens ingenjörer med potentiella arbetsgivare.

Förutom sajten Ingenjorskarriär.se, där ingenjörer kan hitta jobbannonser och matnyttiga artiklar om arbetslivet, kommunicerar man med ingenjörerna genom nyhetsbrev, sociala medier och diverse event där både ingenjörer och arbetsgivare kan mingla och bekanta sig med varandra.

I Ingenjörsbarometern har 2 765 yrkesverksamma civil- och högskoleingenjörer genom en webbenkät fått svara på frågor som rör karriär, arbetsgivare och drömjobbet. I undersökningen ingick även en referensgrupp bestående av 5 000 studenter på civil-eller högskoleingenjörsprogram.

En fråga som ställs i Ingenjörsbarometern är hur viktigt det är att en potentiell arbetsgivare kan erbjuda olika former av lön, villkor och förmåner. Här svarade 83 procent att fast anställning är det viktigaste, 75 procent uppgav flexibla arbetstider och på tredje plats, med 49 procent, hamnade konkurrenskraftig lön. Det som ansågs som minst viktigt (5 procent) var prestationsbaserade lönedelar.

En annan fråga handlade om hur viktigt det är att en potentiell arbetsgivare kan erbjuda olika karriär- och utvecklingsmöjligheter. Här uppgav 74 procent kompetensutveckling som det viktigaste en arbetsgivare kan erbjuda. På andra plats, med 66 procent, hamnade svaret ”stort utrymme for eget ansvar och befogenheter”. Något som inte alls ansågs som lika viktigt för de yrkesverksamma är möjligheten att arbeta utomlands. Här svarade endast 7 procent att det var mycket viktigt och nästan var fjärde svarade att det inte alls var viktigt. Här skiljde sig de yrkesverksammas svar från studenterna där hela 24 procent ansåg att det var mycket viktigt att få möjlighet att arbeta utomlands.

När det gällde frågor om företagskulturen på ett företag ansåg 69 procent att det var viktigt att det finns en bra sammanhållning och gemenskap på företaget och 57 procent tyckte det var viktigt att tro på företagets produkter och tjänster. Pa frågan om arbetsgivaren tar ett tydligt miljömässigt ansvar svarade 27 procent av de yrkesverksamma att det var mycket viktigt jämfört med 42 procent av studenterna.

Sist men inte minst fick ingenjörerna ranka sin drömarbetsplats och inte helt oväntat hamnade Google högst upp på önskelistan (7,8 procent).

Björn Flodérus arbetar som statistiker på Sveriges Ingenjörer och är en av dem som jobbat med Ingenjörsbarometern. Han tycker att svarsfrekvensen ar representativ for en sådan här typ av undersökning.

Björn Flodérus

– Det är väldigt få som har undersökningar som vänder sig just till den har målgruppen. Universum har gjort större undersökningar med studenter men när man ska anställa ingenjörer vill man ju veta vad de yrkesverksamma tycker i de här frågorna och inte i första hand vad studenterna tycker, säger han.

Tanken med Ingenjörsbarometern är att den i framtiden ska komma ut en gång per år.

 

 

Den attraktivaste arbetsgivaren

1. Google 7,8 procent

2. Apple 4,1 procent

3. Ericsson, 4,1 procent

4. Volvokoncernen 3,6 procent

5 ABB 3,5 procent

6 Scania 3,5 procent

7 Volvo Personvagnar 2 procent

8 Sweco 2 procent

9 Tetra Pak 1,9 procent

10 Ikea 1,8 procent

 

Malin Lindström

Malin Lindström som arbetar som verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer är ansvarig för Ingenjörskarriär. Läs mer om eventet och Ingenjörskarriär här.

 

 

 

 


Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar