Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFrån svart till vitt kräver ny attityd

Från svart till vitt kräver ny attityd

Svartjobb urholkar byggindustrin. För att det ska försvinna krävs en attitydförändring inifrån. Men skarpare myndigheter, bättre fungerande offentliga upphandlingar och kanske register för utländska företag skulle kunna hjälpa till på traven. Det framgick av ett seminarium om svartjobb på tisdagen anordnat av flera myndigheter och fackförbund.

Svartarbete snedvrider konkurrensen på arbetsmarknaden. Samhället går miste om 65-70 miljarder kronor varje år, de som jobbar svart saknar skyddsnät från samhället medan de seriösa företagen konkurreras ut.

– Många av de dödsolyckor som sker i byggbranschen har inte så komplicerade förlopp. I andra sektorer har många säkerhetsbarriärer brutits igenom, sade Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, som inledde tisdagens seminarium Konkurrens på schysta villkor.

Men han ville särskilt varna för den så kallade grå sektorn. Med det menade han företag som följer många regler, men som ser till att lägga anbud på ombyggnationer men räknar bort ställningar och personlig skyddsutrustning när man lägger om tak. Den grå sektorn saknar också seriös facklig verksamhet och skyddsombud.

Mikael Sjöberg gav ett par exempel: en man lade anbud på en entreprenad. I den hårda konkurrensen lade han sig så lågt så att han nätt och jämnt skulle klara lönerna till jobbarna, men han skulle hålla liv i företaget. När han ändå blev besegrad i anbudet med stor marginal åkte han för att se hur företaget som vann upphandlingen agerade. De saknade ställningar och personlig skyddsutrustning på bygget. En annan man hade kommit fram till Mikael Sjöberg och sagt ’jag har slutat följa era regler’. ’Varför det’, hade generaldirektören då undrat. ’Jag får inga jobb. Det är inga fel på era regler, jag skulle gärna stå bakom dem, men då får jag inga jobb’.

Ola Månsson på Byggindustrierna efterlyste en attitydförändring på marknaden. Han ville se att beställarna blev mer medvetna. Utan kunder, utan någon som köper svarta och gråa tjänster så skulle fenomenen försvinna. ROT-avdragen, menade han, har gett en vitare marknad.

Tord Ingesson, utredare på LO, efterlyste ett mer ekonomiskt synsätt på svartarbete. Han ville se ekonomisk brottslighet kan som en näringspolisk fråga. Det, menade han, skulle innebära en revolution för arbetet mot fusket.

Mikael Sjöberg räknade upp flera åtgärder som skulle kunna motverka grå och svart sektor, bland annat ett register för utländska företag, skarpare myndigheter, ett utökat beställaransvar och obligatoriska ID-kort, något som skulle försvåra för obehöriga att vistas på byggarbetsplatsen. Han ville också ha ökade möjligheter att dela ut sanktionsavgifter till de företag som inte sköter sig.

– Samhället drivs mycket av normer. Branschen måste stå upp och säga ifrån, sade han.

Av Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?