Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEn människohjärna "in silico"

En människohjärna ”in silico”

Undrar vad den kommer att tänka när den står färdig 2023. Om den nu kommer att kunna tänka i vanlig mening, den första fullskaliga datormodellen av en människohjärna. 87 universitet samarbetar. KTH är ett av dem.

Projektet heter The Human Brain Project. En hel människohjärna, åtminstone dess hjärnbark, ska byggas och vara klar 2023. Men endast ett fåtal neurologer är med. Denna hjärna ska byggas in silico, det vill säga med datorkraft. Anders Lansner, professor i datalogi, som leder den deltagande forskargruppen vid KTH kallar det för computational Life Science eller computational neuroscience.

Tidigare liknande projekt har handlat om att bygga modeller av enklare djurs hjärnor. Den här modellen av en hel människohjärna ska både ge bättre förståelse för sjukdomar i hjärnan och en ny väg till morgondagens superdator. Anders Lansner är själv övertygad om att morgondagens datorer kommer att vara uppbyggda på ett sätt som liknar hjärnan.

En konkret användning av en sådan superdator skulle enligt Andes Lansner kunna bli direktöversättning av mänskligt tal. En annan skulle kunna vara en ny förståelse för olika hjärnsjukdomar, ett område som visat sig mycket svårt att forska om utan superdatorer – något som Astrazeneca bittert har fått erfara.

EU har sedan länge satsat på den här typen av simuleringar och har därför en ledande position i världen. The Human Brain Project omfattar 87 universitet, de flesta i Europa. KTH är ett av dem. Europas vassaste superdatorer från tyska superdatorcentret Forschungszentrum Jülich kommer att användas, liksom KTH:s egen superdator, med det påtagligt mänskliga namnet Lindgren.

The Human Brain Project tävlar med fem andra forskningsprojekt om en enorm penningsumma. Tävlingen heter The Future and Emerging Technologies Flagship-Program.  De två projekt som vinner får tio miljarder kronor var fördelat över 10 år. Vilka som vinner ska vi få veta i februari 2013.

» Läs mer: Nature, FET-flagships webbsajt

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.