Slutforskat i Södertälje

Till nyår ska alla uppsagda på Astra Zeneca i Södertälje ha lämnat sina jobb. Mellan 40 och 50 procent av akademikerna beräknas ha fått nya jobb, ha gått i pension eller ha börjat studera.Till nyår ska alla uppsagda på Astra Zeneca i Södertälje ha lämnat sina jobb. Mellan 40 och 50 procent av akademikerna beräknas ha fått nya jobb, ha gått i pension eller ha börjat studera.

Foto: Erik Kjällberg. Vid nyår ska de uppsagda ha lämnat Astra Zenecas forskning i Södertälje.

Av den gamla styrelsen på forskningsenheten finns i dag bara tre personer kvar som alltså också är uppsagda.
– Det har varit så mycket att göra med neddragningarna att vi inte riktigt har hunnit tänka på vad vi själva ska göra, säger Erik Könberg som är en av dem.

Akademikerföreningens ordförande Sofia Johannesson berättar att många utomstående tror att Astra Zeneca helt har lämnat Södertälje i och med att forskningen förvinner.
Men så är det ju inte. Produktionen ett marknadsbolag och en del kringfunktioner finns kvar och Södertälje är fortfarande den största produktionsenheten inom Astra Zeneca i Europa.

– Vi har inte hört några signaler om att produktionen skulle vara hotad, säger Sofia Johannesson, det är ju en av världens största tablettfabriker och vi har en mycket hög kompetens hos vår personal vilket är en fördel.

– 734 personer har anmält sig hos oss sedan i april och av dem har vi också kunnat avsluta 308 fall för att de har hittat nya jobb alternativt startat eget. Några har haft sådana uppsägningsvillkor att de har valt att vänta med att anmäla sig till oss.

De uppsagda från Astra Zenecas forskningsenhet har anmält sig till Trygghetsrådet i olika omgångar vilket gör det svårt att säga något om hur många som totalt kommer att ha hittat nya jobb. Generellt tycker Claes Åberg att tjänstemännen har fått jobb litet fortare än vad han hade räknat med. Han tror att det beror på att det gick ett par månader mellan beskedet om nedläggning och det datum när de första fick gå. Den tiden tycks Astras personal ha använt till förberedelser som gjorde att de kom vidare ganska raskt. Astra Zeneca har dessutom arbetat mycket aktivt med att stötta de berörda med bland annat arbetsmarknadsdagar och seminarier.

– 73 procent av de avslutade har gått till i deras ögon likvärdiga jobb medan 13 procent vardera har fått bättre eller sämre tjänst. Fler än TRR:s genomsnitt har fått lägre lön, vilket kan bero på att de har hittat nytt jobb i offentlig sektor.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • Anna

    Jag förstår inte statistiken. Sedan april har 734 personer anmält sig till arbetsförmedlingen, varav 308 har fått nytt jobb alternativt startat eget. 58% har alltså inte sedan beskedet för 9 månader sen lyckas hitta jobb, trots att de har lång arbetslivserfarenhet samt ofta är ingenjörer som det är ”brist” på enligt SI. Dessutom basunerade Metro ut igår att kemister och biomedicinska analytiker finns med på listan som väntar en mycket bra arbetsmarknad (trots att de var med på listan som väntar en dålig arbetsmarknad förra gången listan publicerades). Var de 73 procenten som nämns i slutet kommer ifrån förstår jag inte. Tycker också att det är lite konstigt att 42% avrundas till ”mellan 40 och 50 procent” i rubriken när en korrekt avrundning vore ”drygt 40% procent”. Dessutom; glömde artikelskribenterna att nämna att många från Astra har lön i två år och inte söker jobb, samt att en del ska börja på statliga institutet som ska ligga i Astra FoU´s gamla lokaler och därmed också de slipper jobbsökardepressionen när det går upp för dem att SI bara bluffar om ”bristen”? När pengarna är slut om två år och de försöker komma in på marknaden är Astra preskriberat och får jag gissa: SI tjatar fortfarande om ”ingenjörsbrist” trots att de har horder av arbetslösa ingenjörsockupanter som får drivas iväg med tårgas från flotta innerstadskontoret…

    29 november 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.