Slutforskat i Södertälje

Till nyår ska alla uppsagda på Astra Zeneca i Södertälje ha lämnat sina jobb. Mellan 40 och 50 procent av akademikerna beräknas ha fått nya jobb, ha gått i pension eller ha börjat studera.Till nyår ska alla uppsagda på Astra Zeneca i Södertälje ha lämnat sina jobb. Mellan 40 och 50 procent av akademikerna beräknas ha fått nya jobb, ha gått i pension eller ha börjat studera.

Foto: Erik Kjällberg. Vid nyår ska de uppsagda ha lämnat Astra Zenecas forskning i Södertälje.

Av den gamla styrelsen på forskningsenheten finns i dag bara tre personer kvar som alltså också är uppsagda.
– Det har varit så mycket att göra med neddragningarna att vi inte riktigt har hunnit tänka på vad vi själva ska göra, säger Erik Könberg som är en av dem.

Akademikerföreningens ordförande Sofia Johannesson berättar att många utomstående tror att Astra Zeneca helt har lämnat Södertälje i och med att forskningen förvinner.
Men så är det ju inte. Produktionen ett marknadsbolag och en del kringfunktioner finns kvar och Södertälje är fortfarande den största produktionsenheten inom Astra Zeneca i Europa.

– Vi har inte hört några signaler om att produktionen skulle vara hotad, säger Sofia Johannesson, det är ju en av världens största tablettfabriker och vi har en mycket hög kompetens hos vår personal vilket är en fördel.

– 734 personer har anmält sig hos oss sedan i april och av dem har vi också kunnat avsluta 308 fall för att de har hittat nya jobb alternativt startat eget. Några har haft sådana uppsägningsvillkor att de har valt att vänta med att anmäla sig till oss.

De uppsagda från Astra Zenecas forskningsenhet har anmält sig till Trygghetsrådet i olika omgångar vilket gör det svårt att säga något om hur många som totalt kommer att ha hittat nya jobb. Generellt tycker Claes Åberg att tjänstemännen har fått jobb litet fortare än vad han hade räknat med. Han tror att det beror på att det gick ett par månader mellan beskedet om nedläggning och det datum när de första fick gå. Den tiden tycks Astras personal ha använt till förberedelser som gjorde att de kom vidare ganska raskt. Astra Zeneca har dessutom arbetat mycket aktivt med att stötta de berörda med bland annat arbetsmarknadsdagar och seminarier.

– 73 procent av de avslutade har gått till i deras ögon likvärdiga jobb medan 13 procent vardera har fått bättre eller sämre tjänst. Fler än TRR:s genomsnitt har fått lägre lön, vilket kan bero på att de har hittat nytt jobb i offentlig sektor.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • Anna

    Jag förstår inte statistiken. Sedan april har 734 personer anmält sig till arbetsförmedlingen, varav 308 har fått nytt jobb alternativt startat eget. 58% har alltså inte sedan beskedet för 9 månader sen lyckas hitta jobb, trots att de har lång arbetslivserfarenhet samt ofta är ingenjörer som det är ”brist” på enligt SI. Dessutom basunerade Metro ut igår att kemister och biomedicinska analytiker finns med på listan som väntar en mycket bra arbetsmarknad (trots att de var med på listan som väntar en dålig arbetsmarknad förra gången listan publicerades). Var de 73 procenten som nämns i slutet kommer ifrån förstår jag inte. Tycker också att det är lite konstigt att 42% avrundas till ”mellan 40 och 50 procent” i rubriken när en korrekt avrundning vore ”drygt 40% procent”. Dessutom; glömde artikelskribenterna att nämna att många från Astra har lön i två år och inte söker jobb, samt att en del ska börja på statliga institutet som ska ligga i Astra FoU´s gamla lokaler och därmed också de slipper jobbsökardepressionen när det går upp för dem att SI bara bluffar om ”bristen”? När pengarna är slut om två år och de försöker komma in på marknaden är Astra preskriberat och får jag gissa: SI tjatar fortfarande om ”ingenjörsbrist” trots att de har horder av arbetslösa ingenjörsockupanter som får drivas iväg med tårgas från flotta innerstadskontoret…

    29 november 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar