Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSlutforskat i Södertälje

Slutforskat i Södertälje

Till nyår ska alla uppsagda på Astra Zeneca i Södertälje ha lämnat sina jobb. Mellan 40 och 50 procent av akademikerna beräknas ha fått nya jobb, ha gått i pension eller ha börjat studera.

Foto: Erik Kjällberg. Vid nyår ska de uppsagda ha lämnat Astra Zenecas forskning i Södertälje.

Av den gamla styrelsen på forskningsenheten finns i dag bara tre personer kvar som alltså också är uppsagda.
– Det har varit så mycket att göra med neddragningarna att vi inte riktigt har hunnit tänka på vad vi själva ska göra, säger Erik Könberg som är en av dem.

Akademikerföreningens ordförande Sofia Johannesson berättar att många utomstående tror att Astra Zeneca helt har lämnat Södertälje i och med att forskningen förvinner.
Men så är det ju inte. Produktionen ett marknadsbolag och en del kringfunktioner finns kvar och Södertälje är fortfarande den största produktionsenheten inom Astra Zeneca i Europa.

– Vi har inte hört några signaler om att produktionen skulle vara hotad, säger Sofia Johannesson, det är ju en av världens största tablettfabriker och vi har en mycket hög kompetens hos vår personal vilket är en fördel.

– 734 personer har anmält sig hos oss sedan i april och av dem har vi också kunnat avsluta 308 fall för att de har hittat nya jobb alternativt startat eget. Några har haft sådana uppsägningsvillkor att de har valt att vänta med att anmäla sig till oss.

De uppsagda från Astra Zenecas forskningsenhet har anmält sig till Trygghetsrådet i olika omgångar vilket gör det svårt att säga något om hur många som totalt kommer att ha hittat nya jobb. Generellt tycker Claes Åberg att tjänstemännen har fått jobb litet fortare än vad han hade räknat med. Han tror att det beror på att det gick ett par månader mellan beskedet om nedläggning och det datum när de första fick gå. Den tiden tycks Astras personal ha använt till förberedelser som gjorde att de kom vidare ganska raskt. Astra Zeneca har dessutom arbetat mycket aktivt med att stötta de berörda med bland annat arbetsmarknadsdagar och seminarier.

– 73 procent av de avslutade har gått till i deras ögon likvärdiga jobb medan 13 procent vardera har fått bättre eller sämre tjänst. Fler än TRR:s genomsnitt har fått lägre lön, vilket kan bero på att de har hittat nytt jobb i offentlig sektor.

Jenny Grensman

1 KOMMENTAR

  1. Jag förstår inte statistiken. Sedan april har 734 personer anmält sig till arbetsförmedlingen, varav 308 har fått nytt jobb alternativt startat eget. 58% har alltså inte sedan beskedet för 9 månader sen lyckas hitta jobb, trots att de har lång arbetslivserfarenhet samt ofta är ingenjörer som det är ”brist” på enligt SI. Dessutom basunerade Metro ut igår att kemister och biomedicinska analytiker finns med på listan som väntar en mycket bra arbetsmarknad (trots att de var med på listan som väntar en dålig arbetsmarknad förra gången listan publicerades). Var de 73 procenten som nämns i slutet kommer ifrån förstår jag inte. Tycker också att det är lite konstigt att 42% avrundas till ”mellan 40 och 50 procent” i rubriken när en korrekt avrundning vore ”drygt 40% procent”. Dessutom; glömde artikelskribenterna att nämna att många från Astra har lön i två år och inte söker jobb, samt att en del ska börja på statliga institutet som ska ligga i Astra FoU´s gamla lokaler och därmed också de slipper jobbsökardepressionen när det går upp för dem att SI bara bluffar om ”bristen”? När pengarna är slut om två år och de försöker komma in på marknaden är Astra preskriberat och får jag gissa: SI tjatar fortfarande om ”ingenjörsbrist” trots att de har horder av arbetslösa ingenjörsockupanter som får drivas iväg med tårgas från flotta innerstadskontoret…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.