Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningForskare får hjälp genom nytt program

Forskare får hjälp genom nytt program

I dag tillkännagavs vilka forskare har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Med utnämningen följer ett femårigt anslag på mellan 5- 7,5 miljoner. Satsningen ingår i ett karriärprogram för lovande forskare som kommer att pågå fram till 2016.

Tanken bakom Wallenberg Academy Fellows är att unga lovande forskare inom alla ämnesområden ska få resurser för att långsiktigt utveckla sitt forskningsområde. Det här kommer i sin tur bidra till en internationalisering av forskningen då forskarna som får finansiering både är från Sverige och utlandet. Det är Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som ligger bakom programmet som ska pågå fram till 2016. Totalt kommer satsningen omfatta 125 forskare och 1,2 miljarder kronor.

– Om vi ska främja tillväxten av framtidens forskningsledare kan jag inte se ett bättre sätt. Omfattningen och utformningen av karriärprogrammet är något helt nytt, säger Steffan Normark, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademin (KVA) som är en av samarbetespartnerna.

Bland 126 nominerade forskare var det 47 som gick vidare och 30 som tillslut blev utvalda. En av dem är docent Johanna Rosén från Linköpings universitet. Hon är fysiker och jobbar med materialdesign på atomnivå.

Två av Wallemberg Academy Fellows: Ellen Dorrepaal, Umeå universitet och Johanna Rosén, Linköpings universitet.

– Jag försöker framställa nya material med skräddarsydda egenskaper. Det är tunna lager av materialfilm som kan läggas på varandra, säger hon.

Vad kan man använda din forskning till?

– Även om man inte kan se materialet så kommer det att märkas exempelvis genom att din dator blir stabilare eller att telefonen inte glappar när det regnar.

Med hjälp av anslaget vill Johanna Rosén försöka etablera en plattform för material och teknik.

– Man blir fantastiskt glad över det här. Det är en ära och jag är ivrig att komma igång.

Läs mer om Walleberg Academy Fellows här.

Anna Eriksson

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.