Låga lönekrav i avtalsrörelsen

I dag har Sveriges Ingenjörer tillsammans med Unionen och IF Metall överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen. Kravet är löneökningar på 2,8 procent för ett ettårigt avtal från 1 april 2013. Sveriges Ingenjörer kräver också bland annat att restid utanför ordinarie arbetstid ska räknas som arbetstid.

I dag har Sveriges Ingenjörer tillsammans med Unionen och IF Metall överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen. Kravet är löneökningar på 2,8 procent för ett ettårigt avtal från 1 april 2013. Sveriges Ingenjörer kräver också bland annat att restid utanför ordinarie arbetstid ska räknas som arbetstid.

Sverige är inne i en ny lågkonjunktur som under hösten har lett till minskad export och uppsägningar. I början av december hade nästan 46 000 personer varslats om uppsägning. Därför är också det lönekrav som presenterades av de tre fackförbunden inom industrin ett av de lägsta sedan Industriavtalet slöts 1997. Endast 2010 under finanskrisen var lönekravet från facken något lägre.

Sveriges Ingenjörer presenterade redan i november, tillsammans med Facken inom industrin (Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Unionen, Livsmedelsarbetareförbundet och GS), en gemensam avtalsplattsform med ett krav på 2,8 procent. Därför var lönekravet som presenterades i dag ingen överraskning.

Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer presenterade dock några övriga specifika krav från varje förbund.

Sveriges Ingenjörer fokuserar på den lokala lönebildningen och vill att de lokala parterna ska erbjudas lönekonsultation, utan att påkalla central förhandling. Man har också krav på att varje medarbetare ska erbjudas lönesamtal och rätt till förstärkt lönesamtal, med stöd av akademikerföreningen.

– Det är viktigt att var och en känner att arbetsuppgifterna och kompetensen påverkar lönen. Därför ska lönen sättas av den närmsta chefen och inte av någon chef i till exempel Detroit eller Kina, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Många av Sveriges Ingenjörers medlemmar reser mycket i sitt arbete och därför har förbundet också krav på att restiden i första hand ska förläggas under den ordinarie arbetstiden. Förbundet kräver också högre restidsersättning. I dag är det vanligt att arbetsgivare inte räknar arbetstid som restid.

– Många arbetsgivare verkar tycka att det är vila att köra långa sträckor i bil. Jag och mina kolleger på Sony Mobile reser ofta till Tokyo och Peking och företaget ser helst att vi lägger resorna utanför arbetstid, gärna under helgerna. Många och långa resor utanför arbetstid är ett problem för många av våra medlemmar, säger Ulf Bengtsson.

Sveriges Ingenjörer vill också uppmuntra småbarnsföräldrar att ta ut föräldraledighet och därför kräver man tillsammans med den övriga förbunden löneutfyllnad till 90 procent för ytterligare en månat, till sex månader. Ett av Sveriges Ingenjörers krav är löneutfyllnad också under de tio pappadagarna i samband med barnets fördelse.

Teknikföretagen lämnade överraskande inte någon siffra i sitt krav inför avtalsrörelsen. De presenterar sitt krav som ett ”treårigt avtal med låga lönenivåer”. Teknikföretagen menar att lönesättningen måste decentraliseras och att förhandlingar om löner i större utsträckning sker på företagsnivå.

Lågkonjunkturen och företagens vikande efterfrågan måste hålla tillbaka lönerna framöver anser arbetsgivarna.

– Situationen är mycket allvarlig och parterna måste nu ta ansvar för att skapa stabilitet genom avtal som gör det möjligt för företagen att planera på längre sikt, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson.

 Karin Virgin


Jobbannonser

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar