Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i dag. Ändå är det ett problem som vi talar mycket litet om och som de flesta företag inte arbetar aktivt för att förebygga.Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i dag. Ändå är det ett problem som vi talar mycket litet om och som de flesta företag inte arbetar aktivt för att förebygga.
En av fyra tillfrågade har själva erfarenhet av psykisk ohälsa och tre av fyra har kommit i kontakt med psykisk ohälsa antingen genom att de själva har drabbats eller genom närstående. Det visar en studie om psykisk ohälsa i arbetet som kampanjen Hjärnkoll har gjort. Hjärnkoll arbetar för lika rättigheter oavsett psykiska olikheter och studien bygger på intervjuer med drygt 1000 tjänstemän från privat och offentlig sektor hösten 2012. Enligt Världshälsoorganisationen är psykisk ohälsa den ohälsa som växer snabbast i världen just nu. Bland de vanligast diagnoserna är ångestsjukdomar och depression.
Trots att arbetsrelaterad psykisk ohälsa är vanlig är det bara cirka 25 procent av de tillfrågade som svarar att det bedrivs ett aktivt arbete för att motverka arbetsrelaterad psykisk ohälsa på arbetsplatsen. 47 procent svara att inget sådant arbete finns och 28 procent vet inte.
På de arbetsplatser där det finns ett aktivt arbete för att motverka arbetsrelaterad psykisk ohälsa är arbetsklimatet bättre. De anställda upplever i högre grad att det är högt i tak och att man kan diskutera vad som helst och de tycker också att de har inflytande över sitt arbete i större utsträckning än de svarande som arbetar på arbetsplatser utan förebyggande arbete mot psykisk ohälsa.
I undersökningen uppger 27 procent att de i mycket liten eller ganska liten utsträckning känner sig delaktiga i beslut som fattas på jobbet. Men på arbetsplatser där man arbetar förebyggande är situationen bättre: där uppger färre än var tionde svarande att de endast känner sig delaktiga i mycket liten eller ganska liten utsträckning. Samma skillnader blir det på arbetsplatser där man upplever ett arbetsklimat där man fritt kan säga vad man tycker.
Höga prestationskrav och låg egenkontroll över arbetet är faktorer som kan bidra till psykisk ohälsa. På de arbetsplatser där det inte fanns förebyggande arbete mot psykisk ohälsa upplevde var tredje tillfrågad att prestationskraven bidrog till att de mådde dåligt. På arbetsplatser med förebyggande arbete sjönk den andelen till var femte.
Undersökning avslutar med goda råd till chefer som vill bidra till ett bättre arbetsklimat. Att göra medarbetarna så delaktiga som möjligt i beslut och göra dem delaktiga i verksamhetens mål, öka deras möjlighet att själva styra sitt jobb exempelvis genom flexibla arbetstider är några råd samt att ha givna rutiner för hur man hjälper medarbetare som visar tecken på att må dåligt.
Jenny Grensman