Arbetsgivare mer positiva till äldre

Arbetsgivare är mer positivt inställda till äldre arbetskraft än för tio år sen men fortfarande anses de äldre vara sämre på teknik än sina yngre kolleger. Det visar en ny undersökning från Pensionsmyndigheten.

Arbetsgivare är mer positivt inställda till äldre arbetskraft än för tio år sen men fortfarande anses de äldre vara sämre på teknik än sina yngre kolleger. Det visar en ny undersökning från Pensionsmyndigheten.

På uppdrag av Pensionsmyndigheten och Pensionsåldersutredningen har TNS SIFO genomfört en enkätstudie riktad till arbetsgivare och fackliga representanter i syfte med att ta reda på deras inställning till den äldre arbetskraften.

Så gott som alla tillfrågade arbetsgivare anser att äldre anställda tillför värdefulla arbetslivserfarenheter och yrkeskunskaper och cirka nio av tio arbetsgivare tycker inte att äldre borde gå i pension tidigare för att lämna plats till de yngre. Hälften av de tillfrågade i undersökningen menar att personer över 60 år är mer lojala än yngre och att de äldre borde stanna kvar på arbetsmarknaden på grund av framtida brist på arbetskraft. På just den här punkten tyckte inte de fackliga representanterna som arbetsgivarna och rapportförfattarna spekulerar i om det kan bero på att facket måste utgå från samtliga medlemmars bästa (och därför inte vill gynna en grupp framför en annan när det gäller arbetsmarknaden).

I undersökningen beskrivs också att äldre rankas högt vad gäller de flesta egenskaper som värdesattes högst av arbetsgivare, som exempelvis arbetsmoral, erfarenhet och förmåga att komma överens med medarbetare medan arbetsgivarna ansåg att äldre var mindre anpassningsbara till förändringar, sämre på att lära sig ny teknik och på att ta till sig nya arbetsuppgifter.

I studien diskuteras också de faktorer som tycks spela roll för att personer väntar med att gå i pension efter 65. De som stannade på jobbet uppgav oftare än genomsnittet att de hade en god sammanhållning på jobbet, att de hade frihet att bestämma hur arbetet skulle utföras och att arbetet var intressant och utvecklande.

I undersökningen har TNS Sifo ringt runt till ett slumpmässigt urval av arbetsgivare och fackliga representanter. Svarsfrekvensen bland arbetsgivarna var 43 procent och bland de fackliga 67 procent.

 

* Den internationella arbetsorganisationen ILO uppskattar att andelen individer över 55 år i befolkningen år 2025 kommer tt uppgå till 32 procent i Europa och att arbetskraften i hela EU kommer att ha den högsta genomsnittsåldern under de kommande 25 åren jämfört med tidigare år.

Du hittar rapporten ”Arbetsgivares attityder till äldre arbetskraft” här.

Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar