Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenArbetsgivare mer positiva till äldre

Arbetsgivare mer positiva till äldre

Arbetsgivare är mer positivt inställda till äldre arbetskraft än för tio år sen men fortfarande anses de äldre vara sämre på teknik än sina yngre kolleger. Det visar en ny undersökning från Pensionsmyndigheten.

På uppdrag av Pensionsmyndigheten och Pensionsåldersutredningen har TNS SIFO genomfört en enkätstudie riktad till arbetsgivare och fackliga representanter i syfte med att ta reda på deras inställning till den äldre arbetskraften.

Så gott som alla tillfrågade arbetsgivare anser att äldre anställda tillför värdefulla arbetslivserfarenheter och yrkeskunskaper och cirka nio av tio arbetsgivare tycker inte att äldre borde gå i pension tidigare för att lämna plats till de yngre. Hälften av de tillfrågade i undersökningen menar att personer över 60 år är mer lojala än yngre och att de äldre borde stanna kvar på arbetsmarknaden på grund av framtida brist på arbetskraft. På just den här punkten tyckte inte de fackliga representanterna som arbetsgivarna och rapportförfattarna spekulerar i om det kan bero på att facket måste utgå från samtliga medlemmars bästa (och därför inte vill gynna en grupp framför en annan när det gäller arbetsmarknaden).

I undersökningen beskrivs också att äldre rankas högt vad gäller de flesta egenskaper som värdesattes högst av arbetsgivare, som exempelvis arbetsmoral, erfarenhet och förmåga att komma överens med medarbetare medan arbetsgivarna ansåg att äldre var mindre anpassningsbara till förändringar, sämre på att lära sig ny teknik och på att ta till sig nya arbetsuppgifter.

I studien diskuteras också de faktorer som tycks spela roll för att personer väntar med att gå i pension efter 65. De som stannade på jobbet uppgav oftare än genomsnittet att de hade en god sammanhållning på jobbet, att de hade frihet att bestämma hur arbetet skulle utföras och att arbetet var intressant och utvecklande.

I undersökningen har TNS Sifo ringt runt till ett slumpmässigt urval av arbetsgivare och fackliga representanter. Svarsfrekvensen bland arbetsgivarna var 43 procent och bland de fackliga 67 procent.

 

* Den internationella arbetsorganisationen ILO uppskattar att andelen individer över 55 år i befolkningen år 2025 kommer tt uppgå till 32 procent i Europa och att arbetskraften i hela EU kommer att ha den högsta genomsnittsåldern under de kommande 25 åren jämfört med tidigare år.

Du hittar rapporten ”Arbetsgivares attityder till äldre arbetskraft” här.

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.