Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAB Volvo mörkar konsulters villkor

AB Volvo mörkar konsulters villkor

De stora fordonstillverkarna drar sig för att anställa. Det måste gå fort att skära ned i dåliga tider. Lösningen stavas konsulter och underkonsulter. Underkonsulternas villkor är omdiskuterade, men AB Volvo vägrar låta facket ta del av deras villkor.

När de stora bolagen drar ned på personal, heter det ofta att ingen ska sägas upp. När Volvo personvagnar nu drar ner med cirka tusen personer får trehundra anställda gå på frivilliga villkor. Resten är konsulter, deras avtal sägs upp. Dem behöver företaget inte förhandla med.

Problemet för konsulterna i fråga är att inte heller deras arbetsgivare, konsultbolagen, har råd med övertaliga anställda i dåliga tider. I vissa konsultbolag har ansvaret för anställningsvillkoren i praktiken förts över till konsulterna själva.

Jan Skogum är ombudsman på Sveriges Ingenjörer med många års erfarenhet av fordonsbranschen.

– Det är svårt att bedriva facklig verksamhet i konsultbolagen, säger han.

Med ett femtiotal anställda som jobbar hos ett dussintal olika kunder, har de anställda konsulterna svårt att lära känna varandra. Dessutom är turordningssituationen svår vid uppsägningar. Vid arbetsbrist är det enligt turordningsreglerna i LAS den sist anställde som ska gå först – under förutsättning att de som är kvar har tillräckliga kvalifikationer att utföra det kvarstående arbetet.

Men det går inte här. Konsulten Bosse som har jobbat med motoroptimering på företag A, accepteras inte som ersättare för konsulten Lisa av företag B. Antingen jobbar hon inte med motoroptimering, eller också ser hennes motoroptimeringsprojekt helt annorlunda ut. Så trots att Bosse har kvalifikationerna och längre arbetstid, blir det han som förlorar jobbet.

– Under förra krisen, säger Jan Skogum, kunde vi förhandla med konsultbolagen om uppsägningstider och sådant. Men i dag är konsultbolagen mer pressade ekonomiskt. De slåss för sin överlevnad, åtminstone de minsta med upp till 20-30 anställda. De går direkt på konsulten och säger åt honom att säga upp sig, och ’helst inga frågor för annars går vi omkull’.

Ett av de mest framgångsrika konsultföretagen just nu har en egen typ av anställningskontrakt. De heltidsanställda konsulterna får en lön som är proportionell mot de fakturor som dras in. Företaget tar en bit av faktureringskakan, resten sätts in på ett konto som ska täcka alla den anställdes utgifter, som semester, sociala avgifter och pension. Om och när konsulten får ett uppdrag som inte ger lika mycket, sjunker lönen. Kanske så mycket att lönen inte räcker. Det har hänt att anställda själva bett om att få bli uppsagda. Att säga upp sig själv är inget bra alternativ, för det ger karensdagar i a-kassan.

De stora fordonstillverkarna, Volvo personvagnar och AB Volvo, använder sig båda två av ackrediterade leverantörer, ett antal leverantörer med godkänt-stämpel. Men många små konsulter som sitter på rätt kompetens saknar ackreditering. De kan då få jobb som så kallade underkonsulter. De anställs eller anlitas ibland av ett konsultbolag som i sin tur hyr ut dem till ett annat konsultbolag, som i tredje hand hyr ut dem till den stora fordonstillverkaren.

Vissa av underkonsulterna är gamla anställda i fordonsindustrin som har blivit friställda tidigare. Trygghetsrådet kallar dem ofrivilliga entreprenörer. De kan vara framstående experter på någon liten detalj, men smala i sitt kunnande.

– Där blir det problem för oss fackliga ombudsmän, säger Jan Skogum. Vi får ingen insyn i deras villkor. En del konsultbolag har inte ens kollektivavtal och då kan vi inte kräva insyn. Jag vet konsulter som fått sin första lön när AB Volvo gjort sin första betalning. Och de har oftast 90 dagars kredit, vilket också kan bli 120 dagar. Det var en kille som fick sin första lön när han hade jobbat i fyra och en halv månad.

Jan Skogum nämner också en ny lag, Uthyrningslagen, som började gälla den 1 januari i år. Den säger att man inte får ge sämre villkor till uthyrd personal än den egna, men lagen har ännu inte hunnit testas eller tillämpas.

Enligt medbestämmandelagen har facket vetorätt, det vill säga rätt att säga nej till att anlita konsultbolag med för dåliga anställningsvillkor. Men AB Volvo vägrar att tala om vilka villkor deras underkonsulter har, så fackklubbarna får ingen chans att använda sin fackliga vetorätt.

– Klubbarna har jobbat på att få till ett ärende där detta skulle kunna prövas, säger Jan Skogum. De måste få rätt till insyn i underkonsulternas villkor. Men det kräver att någon kommer till oss. Ingenjörernas arbetsmarknad är ju ganska bra fortfarande, så än så länge fungerar det för ganska många.

Han poängterar också att många konsulter är egenföretagare, och de har rätt att skriva dåliga avtal. Risken är att stora bolag utnyttjar detta. På fem, tio års sikt tror Jan Skogum att de egenanställda underkonsulterna blir betydligt fler. Då blir det också fler utan avtalsenlig uppsägningstid och annan anställningstrygghet.

Sture Henckel

2 KOMMENTARER

  1. Det är väl dags snart att facket verkligen visar tänderna i denna fråga med försämrade anställningsvillkor och bemanningsanställda?

  2. Kan bara instämma med det Jan Skogum säger.
    Berättar gärna mer inför en djupare artikel i Ingenjörs tidningen

    Mvh Kenneth Wigrund
    Ordförande Akademikerna Volvo

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.