Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVad är det som gäller vid graviditet?

Vad är det som gäller vid graviditet?

Nyligen blev en kvinnlig jurist nekad löneförhöjning för att hon var gravid. Juristen tog ärendet vidare till arbetsdomstolen och nu tvingas företaget betala skadestånd.

Helene Sjöman

– Bland Sveriges Ingenjörers medlemmar har inget ärende gått så långt men vi får många frågor om föräldramissgynnande under föräldraledigheten, säger Helene Sjöman, biträdande förbundsjurist och jämställdhetsexpert.

Frågor som medlemmar hör av sig med i samband med att de är eller ska bli föräldralediga handlar bland annat om löneutveckling, bonussystem (ingenjören måste debitera en viss procent för att få ut bonus och om han eller hon är hemma exempelvis för vård av sjukt barn 4 gånger på en månad så blir det ingen bonus) och omplacering, medlemmar har exempelvis fått höra att han eller hon kommer tillbaka till en ny tjänst.

Har arbetsgivaren rätt att byta ens tjänst sådär?

– Nej, utgångspunkten är att den föräldraledige behåller sin tjänst och att arbetsgivare skaffar en vikarie under ledigheten. Endast i undantagsfall, exempelvis om det är en så speciell befattning att det är helt omöjligt att hitta en vikarie, ska omplacering komma på fråga.

Vad har hänt i fallen med bonussystemen?

– Hittills har problemet löst sig när förbundets ombudsmän har förhandlat med arbetsgivaren och de flesta arbetsgivare verkar vilja att det fungerar att ha anställda som också är föräldrar, säger Helene och tillägger att det även finns en paragraf i diskrimineringslagen (3 kapitlet, 5:e paragrafen) där det står att arbetsgivaren ska underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena förvärvsarbete och föräldraskap.

Helene kommenterar domen mot arbetsgivaren som nekade den kvinnliga juristen löneförhöjning på grund av att kvinnan var gravid som korrekt.

– Domen visar att lagen fungerar som den är tänkt enligt förarbetena. I föräldraledighetslagen står att man inte får missgynnas av skäl som har samband med föräldraledighet och även om föräldraledigheten kanske inte var hela orsaken till att arbetsgivaren inte ville ge löneförhöjning i just det här fallet var det delar av orsaken och det räcker, säger hon.

Vad svarar du de medlemmar som säger att de vid lönesamtalen inte känner att de kan kräva höjd lön när de har varit borta från jobbet i ett år?

– Då säger jag att det står i lagen att man ska bli behandlad på samma sätt som om man varit på plats och sen har man utvecklats på många andra sätt under föräldraledigheten som kan vara positivt för jobbet.

Foto: Junge Heiko/ Scanpix.

Tips inför föräldraledighet!

• Delta i förbundets föräldraseminarier. De ges 4 gånger per år och brukar äga rum i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå.

• Se till att ha ett möte med arbetsgivaren före, under och efter föräldraledigheten där du kan diskutera hur kontakten med dig och arbetsgivaren ska se ut under ledigheten samt hur du vill lägga upp arbetstiden när du är tillbaka (kanske vill du jobba 80 procent några månader medan ditt barn skolas in på förskolan).

• Se till att ha en kontaktperson på jobbet (det behöver inte vara chefen) som kan informera dig om vad som händer på arbetsplatsen.

• Läs noga igenom vad som står i ditt anställningsavtal. Många kollektivavtal har exempelvis en utfyllnad av föräldrapenningen.

För dig som är medlem har förbundet tagit fram en utmärkt guide som ger mer tips på vad man bör tänka på. Guiden heter Föräldraledighetsguide för chef och medarbetare och går att ladda ner på hemsidan sverigesingenjorer.se, gå in under Vad gäller vid föräldraledighet. Obs! Du måste vara inloggad.

Anna Eriksson

1 KOMMENTAR

  1. Det är ju skandal. Följ SKF:s exempel. På vårt jobb har en tjej gått på barnledighet i 15 måndare och inte har hon blivit dåligt behandlad. Hur ska vi kunna öka barnafödandet i Sverige om inte kvinnor kan vara barnlediga.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.