Nej tack till sex procent

Nej tack! Det var Sveriges Ingenjörers svar på de opartiska ordförandenas (Opos) fösta bud till parterna inom industrin. Sex procent på tre år är för lågt.

Nej tack! Det var Sveriges Ingenjörers svar på de opartiska ordförandenas (Opos) fösta bud till parterna inom industrin. Sex procent på tre år är för lågt.

Sveriges Ingenjörer hade yrkat 2,8 procent på ett år i sitt första förslag. Då ingick även avsättning till delpension för den som vill börja trappa ned vid 60 år.

– Vårt yrkande är ett av de lägsta som vi ha lagt under industriavtalets historia, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef. De senaste månaderna har också tecknen på en vändning i konjunkturen blivit allt fler och chanserna för en bättre utveckling har ökat.

Förutom att procenten i Opos avtalsförslag är alldeles för låg för en så lång avtalsperiod vill Sveriges Ingenjörer också se vissa andra förbättringar.

– Till exempel vill vi ha bättre skrivningar om den lokala löneprocessen, vi vill att medarbetare och chef ska kunna ha bra lönesamtal och att de ska hållas innan lönen är satt, säger Camilla Frankelius. Våra lokala företrädare behöver också få möjlighet att diskutera lönestruktur och se till att helheten blir bra under löneprocessen.

– Vi uppskattar att Opos bud innehåller ett förslag om ett system för deltidspension, men reglerna för detta måste tydliggöras, säger Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson. Vi förutsätter att Opo kommer tillbaka med ett utökat och avsevärt förbättrat förslag.

Opos hemställan, som lämnades i torsdags, avvisas av samtliga fackförbund i Facken inom Industrin.
Ambitionen är fortfarande att ha ett nytt avtal underskrivet innan det gamla löper ut den sista mars.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • Industrifacken avvisar avtalsbudet | Görans tankar och bagateller

    […] Arbetet, ingenjören, da.se, da.se, Arbetet, di.se, dn.se, SvD 59.367509 16.510888 Dela […]

    16 mars 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar