Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenVärldens kortaste fasta

Världens kortaste fasta

I kväll är det Earth Hour. Under en timme visar vi att vi bryr oss om planeten. En sorts mycket kort elfasta.

Fasta i meningen att avstå från något förknippar vi numer mest med Ramadan men klassiskt har fastan varit ett sätt att visa medkänsla och solidaritet med dem som inte har.

Hos de flesta svenskar blev det bara en semla kvar av den solidariteten. Jo, det finns ju de som fastar på riktigt också men det är väl mest för att de ha ätit för många fastlagsbullar. ”Vi har Earth Hour varje dag står det på bilarna från ett renhållningsföretag i Stockholm.” Det känns ganska ynkligt att världens muslimer lyckas fasta i flera veckor varje år medan vi bara kan avsätta en timme.

På denna lördagsmorgon har DN fått sällskap av en bilaga från Mathem.se. ”I dina händer håller du just nu en härlig mix av recept från Mathems alla gästkockar att inspireras av”. Genom en app kan jag scanna in allt jag behöver. Chokladtårta, löjrom eller en opastöriserad Morbier. Fastan känns långt borta. ”Behöver du komplettera finns det holländska björnbär, blåbär från Argentina eller belgiska jordgubbar”.

Medan jag tittar på bilderna äter jag lördagsfrukost. Lördag är vår mysdag. Veckans bästa när vi äter frukost tillsammans och läser tidningen länge. Vi har det lilla nödtorft en sådan dag kräver:
En spansk paprikasalami, basilika från Danmark, spanska apelsiner och en helt oslagbar Gruyère Alpage, vilket betyder att mjölken kommer från speciellt fina schweiziska kossor som har betat i en alpdal och sedan avgivit sin sommarmjölk till fromma för alla som gillar ost. The hills are alive. Och så en god espresso från – tja Colombia?? Nej vi scannade inte in maten – vi gick till den lokala eko-delin som nu finns litet överallt i Stockholm.

2009 undersökte Karin Bradley, KTH, vilka som var mest miljövänliga. Medvetna medelklassvenskar som handlar ekovaror och kör miljöbil eller miljonprogramsinvånare som handlar vanliga grejer. Jo just det, miljonprogramsinvånarna vann för de konsumerar mindre, reser mindre.

Christer Sanne gjorde förra hösten en rapport till Naturvårdsverket där han konstaterar att om vi vred standarden tillbaka litet och accepterade det läge vi hade på 90-talet skulle vi kunna leva mer hållbart 2030. Jag vet inte vad ni säger men jag hade det bra på 90-talet.

Kan inte säga att jag saknade något då, heller.

Och nu är det Melodikrysset. Tur att melodischalgern är över för annars hade den krockat med Earth Hour och hur skulle det ha gått?

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?