Studenter tar färre poäng

Prestationsgraden bland studenter sjunker överlag, visar en analys gjord av Universitetskanslerämbetet. Bland yrkesexamenprogrammen ligger högskoleingenjörsprogrammet lägst med 82 procent.
Prestationsgraden bland studenter sjunker överlag, visar en analys gjord av Universitetskanslerämbetet. Bland yrkesexamenprogrammen ligger högskoleingenjörsprogrammet lägst med 82 procent.

Prestationsgraden bland studenter skiljer sig åt både mellan olika program och olika lärosäten och det är framförallt studenterna som läser på distans som inte tar sina poäng.

– Campusstudenterna tog 81 procent av de poäng som de var registrerade för, medan distansstudenterna tog endast 56 poäng, säger Lena Eriksson som arbetar som utredare på Universitetskanslerämbetet och varit med och tagit fram analysen.
Hon är inte särskilt förvånad över att resultaten ser ut som de gör och konstaterar att det alltid skiljer sig åt när man jämför olika lärosäten.
Lena Eriksson kan inte svara på varför högskoleingenjörsprogrammet har lägst prestationsgrad av alla yrkesexamensprogram men säger att en förklaring skulle kunna vara att många av studenterna får jobb innan de är färdiga med utbildningen.
På Uppsala universitets högskoleingenjörsprogram ligger prestationsgraden på 89 procent vilket är den högsta prestationsnivån i landet och högre än den genomsnittliga prestationsgraden som är på 82 procent.
Olov Ågren är programansvarig för civilingenjörsprogrammet teknisk fysik i Uppsala och han tror att en faktor till att många slutför sin utbildning i Uppsala beror på att många flyttar till staden just på grund av studierna, vilket gör studenterna mer motiverade.
– Bor man kvar hemma kanske man gör något annat vid sidan av studierna, säger Olov. En annan orsak till att Uppsala har färre avhopp på högskoleutbildningen tror han kan bero på att utbildningen är kortare i jämförelse med civilingenjörsutbildningen och att fler därför väljer den.
– När det gäller våra civilingenjörsutbildningar har vi runt 20 procents avhopp, vilket är ganska vanligt. Civilingenjörsutbildningarna har ju överlag fått kritik för att de har bristande kontakt med näringslivet och den kritiken har vi tagit till oss, säger Olov Ågren. Uppsala universitets civilingenjörsprograms prestationsgrad ligger på 83 procent (genomsnittet ligger på 84).

På Mälardalens högskolas högskoleingenjörsprogram låg prestationsnivån på 78 procent under läsåret 2009/10. Fredrik Starfelt är en av Mälardalens högskolas programsamordnare och han tycker att avhoppen på högskoleingenjörsutbildningen är ett problem men säger att det är svårt att veta vad de beror på.

– Den största andelen avhopp beror nog på att studenterna kommer in på sitt förstahandsval, det vill säga en annan skola. Här måste vi bli bättre på att marknadsföra oss som förstahandsvalet, säger Fredrik Starfelt som tror att en annan orsak till avhopp kan vara att studenterna tycker att det är för svårt.
– Vi märker att studenterna tycker att det är svårt när de kommer in på de teoretiska bitarna som termodynamik och strömningsteknik. Men nu har vi startat en klokverkstad där studenter får hjälp med ämnen som de tycker är svåra, säger han.

* I Universitetskanslerämbetets analys har man undersökt hur många högskolepoäng studenter tar utifrån hur många poäng de varit registrerade för. Analysen gäller läsåren mellan 2004/05 och 2009/10 och deras avklarade poäng till och med hösterminen 2011.

Du hittar hela analysen här.

Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar