Sveriges Ingenjörer har tillsatt en expertgrupp som ska ta fram förslag på utgångspunkter för att mäta forskningens kvalitet och i fokus står forskningssamverkan.Sveriges Ingenjörer har tillsatt en expertgrupp som ska ta fram förslag på utgångspunkter för att mäta forskningens kvalitet och i fokus står forskningssamverkan.
– Vi vill uppmärksamma samverkansarbetet på lärosätena för forskningsresultatens samhällsnytta, säger Laila Abdallah, utredare för utbildning, forskning och innovation på Sveriges Ingenjörer.
Bakgrunden till initiativet är den senaste forsknings- och innovationspolitiska propositionen där regeringen i oktober 2012 redovisade vilka åtgärder som ska vidtas för att granska kvaliteten i svensk forskning som grund för att fördela statliga forskningsmedel och hur nyttiggörandet av forskningsbaserad kunskap ska öka. En viktig fråga i propositionen är hur det nya kvalitetsgranskningssystemet för fördelning av de direkta anslagen till universitet och högskolor ska fördelas.
VINNOVA (Verket för Innovationssystem) har fått i uppdrag av regeringen att särskilt titta på hur samverkansaspekter kan integreras i detta kvalitetsgranskningssystem. Sveriges Ingenjörer vill stimulera detta arbete genom egen utredning i frågan.
Samverkan har länge varit en profilfråga för Sveriges Ingenjörer och utredare Laila Abdallah som ingår i expertgruppen förklarar att gruppen vill bidra med sina synpunkter på framtagandet av kriterier för forskningskvalitet i det nya kvalitetsgranskningssystemet.
– Vi menar att samverkansarbetet bör integreras över hela fältet inom högskolan, det vill säga både på grundutbildningen och inom forskningen och att det synliggörs genom att belönas med statlig finansiering, säger Laila Abdallah och tillägger att det innebär bland annat att man utvärderar formerna för samverkan, det vill säga processerna för samarbete mellan forskning och omgivande samhälle.
Expertgruppens resultat kommer att presenteras under hösten 2013.
Anna Eriksson