Las är mer än turordningsregler

Anställningsbarhet och kompetens är viktigare än en lång anställningstid för att behålla sin anställning. Det menar författarna till den nyutkomna rapporten Las i förändring- ett kunskapsunderlag om anställningsskydd, kompetens och omställning. Rapporten presenterades under ett seminarium på Saco under tisdagen.

Anställningsbarhet och kompetens är viktigare än en lång anställningstid för att behålla sin anställning. Det menar författarna till den nyutkomna rapporten Las i förändring- ett kunskapsunderlag om anställningsskydd, kompetens och omställning. Rapporten presenterades under ett seminarium på Saco under tisdagen.

Göran Arrius, ordförande för Saco, inledde seminariet med att förklara att Sacos syfte med rapporten är att få igång en mer nyanserad bild om Las då debatten ofta bara fokuserar på turordningsregler.

– Det är få frågor som har blivit så förenklade och så polariserade som diskussionen om den svenska arbetsrättslagstiftningen, säger han.

I rapporten har tre arbetsrättsjurister och en ekonom försökt att sätta in Las i ett större sammanhang och diskutera hur Las samspelar med andra delar i den svenska arbetsmarknadsmodellen. De beskriver också vad den arbetsrättsliga forskningen säger om anställningsskyddet i arbetsbristsituationer.

I sitt arbete kommer de fram till att kompetens har blivit mycket viktigare än anställningstid för att behålla sin anställning. Detta, menar rapportförfattarna, borde man lyfta fram i diskussionen om Las då gemene man lätt kan få en falsk bild av att en lång arbetstid skyddar mot uppsägning.

– Det finns en kunskapsbrist ute i arbetslivet, både hos arbetsgivare och hos arbetstagare om Las, en anledning är ju sannolikt att Las inte är så transparent. Det går inte att bara slå upp lagboken och läsa Las och veta vad jag nu som arbetsgivare kan göra om en övertalighet uppstår eller vad kan jag som arbetstagare göra nu när min arbetsgivare vill skära ner. Utan det krävs en god insikt om arbetsdomstolens praxis. Det här är ett problem som är svårt att bortse från, säger chefsjuristen Lena Maier Söderberg som är en av rapportförfattarna.

Ett annat konstaterande som görs i rapporten är att andelen visstidsanställningar bland unga har ökat de senaste åren.

– Det här beror sannolikt på att Las numera ger större möjlighet att visstidsanställa. Och att att man kan stapla anställningar på varandra under en ganska lång tid. När anställningsskyddet försvagas och kompetensen får större betydelse är det viktigt att man som arbetstagare är anställningsbar, säger Lena Maier Söderberg och föreslår att för att behålla tryggheten hos individen bör man förstärka de andra system som kringgärdar Las.

– Här tror vi att det är viktigt att man förstärker möjligheterna till omställning och kompetensutveckling och det bör man göra kontinuerligt och helst innan en individ blir varslad, säger hon.

I rapporten diskuteras också turordningsregler och omställning * och man kan beskriva rapporten som en lärobok i hur Las fungerar i dagens arbetsliv.

* Turordningsregler innebär att om anställda sägs upp på grund av arbetsbrist ska det ske enligt en viss turordning och omställning handlar om att anställda som exempelvis riskerar att bli övertaliga ska få stöd att gå vidare till ny sysselsättning.

Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt