Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis
Ingenjören David Stavegård har 35 000 följare på Linkedin och nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” – filmer där han visar smarta funktioner i Excel. Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Kan man bli kändis genom att gå ner i sin gillestuga och spela in korta filmer där man visar smarta lösningar och genvägar i Excel? Det låter osannolikt men David Stavegård har bevisat motsatsen.
När David släpper veckans ”torsdagstips” hör många av sig och är tacksamma. En del skriver ”du har räddat min dag” och han vet att vissa blockerar tid i sin jobbkalender varje vecka för att göra torsdagstipsen.
När David senast var på semester med familjen på Mallorca satt en man i baren som länge tittade åt hans håll. Till slut vågade han sig fram för att fråga: ”Är det du som gör de där Excelgrejerna på nätet?”
– Framgången är verkligen oväntad och inget jag hade kunnat drömma om. Att få så mycket positiv feedback ger en nästan svindlande känsla, berättar han när vi ses på ett café en torsdagsförmiddag i Stockholm.
”Torsdagstipset” som han släppte den här morgonen var hans 303:e sedan starten för sex år sedan. Och allt började egentligen som en kul grej.
”Plötsligt stod jag utan uppdrag”
När David Stavegård berättar om sin uppväxt i Ludvika beskriver han sig själv som ”programmeringsnörd”. Ett år efter gymnasiet flyttade han till Stockholm och började ett femårigt program i matte och data på universitetet. Efter haltande framgång hoppade han av och började i stället på högskoleingenjörsprogrammet i datateknik på KTH i Södertälje. Och det visade sig vara helt rätt beslut.
Efter utbildningen började David Stavegård en karriär som it-konsult, ganska snabbt med fokus på Business Intelligence. Det ena uppdraget avlöste det andra i 15 år och han satt aldrig på bänken. Tills en dag 2018.
– Plötsligt stod jag där utan uppdrag och fick en anledning att fundera på framtiden. Fanns det något jag inte gjort som jag skulle vilja göra?
En dröm var att ge ut en bok. Med åren hade David blivit något av en expert på Excel och till och från funderat på att skriva en bok med råd och smarta tips.
– Jag insåg att om jag skulle lyckas sälja boken måste jag marknadsföra mig själv och mina 200 kontakter på LinkedIn skulle inte räcka långt. Då fick jag en idé som jag bestämde sig för att testa.
I sin gillestuga spelade han in fem korta filmer där han visade tips och trix i Excel. Två av filmerna var så pinsamt dåliga att han slängde dem. De tre andra laddade han upp på Linkedin, en varje torsdag under tre veckor.
Framgången blev en chock. Filmerna fick snabbt 50 000 visningar och David fick många positiva kommentarer och förslag på fler funktioner som folk ville att han visade.
”Jag är din querky kompis på kontoret”
I dag sex år senare är han egenkonsult och ägnar ungefär hälften av sin tid åt uppdrag inom Business Intelligence och hälften åt Excel. Han ger Excelkurser på tre olika nivåer, från nybörjare till nördar. Det strömmar också in så många uppdrag att lösa företags Excelproblem att han måste sålla och tacka nej till många.
Nyhetsbrevet med torsdagstipsen är bara marknadsföring. Men varför ger han bort så mycket kunskap gratis?
– Det är nästan ett politiskt ställningstagande för mig. Jag tycker att man ska vara snäll och inte girig.
Därför tackar han också nej till erbjudanden om reklam både på sin webbplats och i filmerna. Och trots att filmerna spelas in i 4K med professionellt ljus och ljud känns de väldigt autentiska och inte kommersiella.
– Det är en medveten strategi. Jag vill framstå som en querky kompis på kontoret, en knasig nörd som ändå är rätt kompetent. Jag är den som många gärna går till när de behöver hjälp.
”Torsdagstipsen” har med råge blivit den marknadsföring för boken som han hoppats på. Och nu har den första boken också fått två uppföljare.
”Om Excel kan allt, vad ska jag då göra?”
Excel är ett program som kan göra oändligt mycket mer än de flesta känner till. David har träffat personer som gör spel, trummaskiner och bygger flygsimulatorer i Excel men de flesta använder bara en bråkdel av alla funktioner.
Under utbildningarna när David visar genvägarna som spar tid möter han ofta blandade känslor.
– Många blir glada och tacksamma men inte alla. En kund blev nästan vit i ansiktet och sa att hon fick ont i själen. Under många år hade hon lagt flera timmar i veckan på en uppgift som hon nu kunde lösa med en knapptryckning.
Bland äldre finns ibland också en rädsla att förlora jobbet. ”Om Excel kan göra allt det här, vad ska jag då göra”. Många känner att de bidrar med värde till bolaget genom att sammanställ uppgifter till chefen varje månad.
– Jag förstår deras känslor men jag ser ofta att de kan så mycket mer. När jag lyfter dem ett steg och till exempel visar hur man gör grafer av deras sammanställningar ser de snabbt intressanta avvikelser. Alla dessa år med erfarenhet och kunskap om företaget är viktiga och ser avvikande mönster som inte en dator har lika lätt att märka.
”Den enda från Sverige och det är smickrande”
Konsultuppdrag, filmer och böcker i alla ära men David Stavegård är själv mest stolt över något annat.
I tre år i rad har han blivit vald av Microsoft till MVP (Most Valuable Professional) i Excel, en utmärkelse som Microsoft varje år ger omkring 100 personer i hela världen. Var sjätte vecka träffas gruppen på teams tillsammans med teamet som utvecklar Excel.
–Jag är den enda från Sverige och det är väldigt smickrande. En i gruppen har varit MVP i Excel 28 år. Jag tycker att jag kan en hel del men i det där gänget är jag novis, säger David och skrattar.
Bästa tipsen för ingenjörer
För Ingenjörens läsare har David Stavegård valt ut tre ”torsdagstips” som han vet att en hel del ingenjörer har nytta av:
Power Query – den bästa tvättmaskinen för data i världen
När ska man använda vilken av Letarad och Xletaupp?
Gör en Google-liknande sökmotor i Excel
https://www.torsdagstips.nu/286/
Senaste nytt
-
Spotify-ingenjör: ”Jag blev bara trött”
Spotify-ingenjören Alexander Häger reagerade på företaget vill se ny lagstiftning – hellre än att teckna kollektivavtal. ”Jag blev bara trött på resonemanget. Att klaga på byråkrati men vara beredd att vänta år på lagstiftning.” -
Går jobbet på tomgång? Så hittar du vägen till en nystart
Ska jag göra det här resten av mitt arbetsliv? Det är varken ovanligt eller konstigt att de existentiella frågorna poppar upp mitt i arbetslivet. Här är knepen som hjälper dig att ta dig vidare. -
Min chef har en gullegris – vad ska jag göra?
Att chefen favoriserar vissa medarbetare kan vara en grogrund för konflikter och arbetsmiljöproblem. Här är psykologens tips för hur du bäst hanterar en orättvis chef – och hur du som chef själv undviker att gå i den fällan. -
Så mycket tjänar 54 facktoppar
Med en taxerad inkomst på 141 950 kronor per månad hamnar Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, på plats tio i Arbetsvärldens rankning över facktopparnas inkomster. -
Hur viktigt är det att ingenjörer i Sverige kan svenska?
Svenska eller engelska? För många ingenjörer i Sverige kan språket bli skillnaden mellan att få ett jobb eller inte – och till och med påverka karriärutvecklingen.
2 kommentarer
David Stavegård = Excel Helt Enkelt😍
David är verkligen generös med sina kunskaper och sin tid!!!