Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLas är mer än turordningsregler

Las är mer än turordningsregler

Anställningsbarhet och kompetens är viktigare än en lång anställningstid för att behålla sin anställning. Det menar författarna till den nyutkomna rapporten Las i förändring- ett kunskapsunderlag om anställningsskydd, kompetens och omställning. Rapporten presenterades under ett seminarium på Saco under tisdagen.

Göran Arrius, ordförande för Saco, inledde seminariet med att förklara att Sacos syfte med rapporten är att få igång en mer nyanserad bild om Las då debatten ofta bara fokuserar på turordningsregler.

– Det är få frågor som har blivit så förenklade och så polariserade som diskussionen om den svenska arbetsrättslagstiftningen, säger han.

I rapporten har tre arbetsrättsjurister och en ekonom försökt att sätta in Las i ett större sammanhang och diskutera hur Las samspelar med andra delar i den svenska arbetsmarknadsmodellen. De beskriver också vad den arbetsrättsliga forskningen säger om anställningsskyddet i arbetsbristsituationer.

I sitt arbete kommer de fram till att kompetens har blivit mycket viktigare än anställningstid för att behålla sin anställning. Detta, menar rapportförfattarna, borde man lyfta fram i diskussionen om Las då gemene man lätt kan få en falsk bild av att en lång arbetstid skyddar mot uppsägning.

– Det finns en kunskapsbrist ute i arbetslivet, både hos arbetsgivare och hos arbetstagare om Las, en anledning är ju sannolikt att Las inte är så transparent. Det går inte att bara slå upp lagboken och läsa Las och veta vad jag nu som arbetsgivare kan göra om en övertalighet uppstår eller vad kan jag som arbetstagare göra nu när min arbetsgivare vill skära ner. Utan det krävs en god insikt om arbetsdomstolens praxis. Det här är ett problem som är svårt att bortse från, säger chefsjuristen Lena Maier Söderberg som är en av rapportförfattarna.

Ett annat konstaterande som görs i rapporten är att andelen visstidsanställningar bland unga har ökat de senaste åren.

– Det här beror sannolikt på att Las numera ger större möjlighet att visstidsanställa. Och att att man kan stapla anställningar på varandra under en ganska lång tid. När anställningsskyddet försvagas och kompetensen får större betydelse är det viktigt att man som arbetstagare är anställningsbar, säger Lena Maier Söderberg och föreslår att för att behålla tryggheten hos individen bör man förstärka de andra system som kringgärdar Las.

– Här tror vi att det är viktigt att man förstärker möjligheterna till omställning och kompetensutveckling och det bör man göra kontinuerligt och helst innan en individ blir varslad, säger hon.

I rapporten diskuteras också turordningsregler och omställning * och man kan beskriva rapporten som en lärobok i hur Las fungerar i dagens arbetsliv.

* Turordningsregler innebär att om anställda sägs upp på grund av arbetsbrist ska det ske enligt en viss turordning och omställning handlar om att anställda som exempelvis riskerar att bli övertaliga ska få stöd att gå vidare till ny sysselsättning.

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.