Fackliga uppdrag ger inte lägre lön

Ett fackligt förtroendeuppdrag konkurrerar ibland med yrkeskarriären men det innebär sällan lägre lön. Bara var tionde förtroendevald i Sveriges Ingenjörer upplever att det fackliga uppdraget håller tillbaka lönen.

Ett fackligt förtroendeuppdrag konkurrerar ibland med yrkeskarriären men det innebär sällan lägre lön. Bara var tionde förtroendevald i Sveriges Ingenjörer upplever att det fackliga uppdraget håller tillbaka lönen.

I en enkätundersökning till Sveriges Ingenjörers omkring 3500 förtroendevalda och 1300 förtroendevalda från andra akademikerförbund berättar många att de har svårt att kombinera det fackliga uppdraget med sitt arbete. Men majoriteten uppger att de inte har en sämre löneutveckling.

Sju av tio som svarat på enkäten uppger att de ägnar 1-5 timmar i veckan åt fackligt arbete.  I den gruppen uppger bara en av tio att de har en sämre löneutveckling än kollegerna.

– Flertalet av dessa är sannolikt konsulter och det är helt orimligt att ha ett fackligt uppdrag parallellt med ett konsultuppdrag på heltid. Det måste finnas en förståelse från arbetsgivaren så att kraven blir rimliga. En konsult med ett fackligt förtroendeuppdrag kan inte ha samma debiteringsgrad  som sina kolleger, säger Annika Jederström, chef för enheten för förtroendevalda på Sveriges Ingenjörer.

Enkätsvaren visar också att det finns ett tydligt samband mellan tid för fackligt arbete och löneutveckling. Omkring hälften av de förtroendevalda som arbetar halvtid eller mer med fackliga frågor svarar att deras lönutveckling påverkas negativt. Men det är få som ägnar så mycket tid åt facket. Endast tre procent arbetar halvtid eller mer på sitt fackliga uppdrag.

”Min linjechef säger att jag ”toppresterar”, ändå blir lönepåslagen inte så stora. Jag tror att det är svårt för honom när han ska fördela pengarna att lägga mer på mig. Det är lättare att lägga dem på någon annan som han ser varje dag” kommentarar en förtroendevald som ägnar 75 procent av sin tid på ett fackligt uppdrag.

Trots att ett fackligt uppdrag ibland upplevs som en broms i karriären ser de flesta förtroendevalda akademiker tydligt att det fackliga engagemanget gör skillnad och utvecklar arbetsplatsen. 94 procent svarar i enkätundersökningen att det fackliga arbetet positivt bidrar till arbetsplatsens verksamhet.

”Både arbetsgivare och arbetstagare vill ju att verksamheten ska må bra. Vi har insyn som arbetsgivaren saknar och är en informationslänk mellan arbetsgivaren och medlemmarna. Vi kan förklara bakgrunden till mindre omtyckta beslut och det bidrar till ett bättre arbetsklimat”, är en av kommentarerna.

Flera förtroendevalda upplever att facket inte bara hanterar frågor om lön och arbetsrätt utan också är en viktig kanal och ett stöd i andra frågor.

”Arbetsgivaren behöver en motpart som kan hålla emot de tokigaste idéerna från de ofta dåligt informerade cheferna” lyder en kommentarer.
– Det är tydligt att akademikerklubbarna sällan ser arbetsgivaren som sin fiende utan faktiskt bidar till att utveckla företagens verksamhet, säger Annika Jederström på Sveriges Ingenjörer.

”Jag upplever att vårt fack har ett sunt förhållande till arbetsgivaren. Men jag skulle inte ställa upp om man hela tiden ser arbetsgivaren som sin fiende som vissa fack har tendens att göra”, kommentarar en av förbundets förtroendevalda.

Karin Virgin

Läs tidigare artiklar i serien om förtroendevalda.
Fackuppdrag kan bromsa karriären
Fackligt arbete ger värdefullt nätverk

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar