Två lag från Lunds tekniska högskola vann när EBEC, European Best Engeneering Competition avgjordes förra veckan. Det var andra året som teknologen Jesper Tempel var med och vann och om en månad ska han tävla i VM i Kanada.
Två lag från Lunds tekniska högskola vann när EBEC, European Best Engeneering Competition avgjordes förra veckan. Det var andra året som teknologen Jesper Tempel var med och vann och om en månad ska han tävla i VM i Kanada.
EBEC samlar cirka 6500 teknologer i Europa som först tävlar i en lokal och en regional, i Sveriges fall nordisk, final. De bästa lagen därifrån går sedan vidare. I år var det två lag från Lund, ett från industriell ekonomi och ett från elektroteknik, som gick till final i Warszawa.
– Det var två olika klasser, vi från Industriell Ekonomi tävlade i Cases och de andra i Team Design. Vi fick fyra problem som vi skulle lösa åt olika företag. Det gällde bland annat en renovering av en tågstation, att utforma en fabrik i Ryssland, en transportrutt åt ett italienskt företag.
– Vart och ett av de här problemen hade lätt kunnat ta ett år att lösa så det gällde att inte fastna i detaljerna. Vi hade fem timmar på oss.
Jesper Tempel berättar att många av problemen är mattetunga och att laget har haft bra nytta av statistikkursen och en kurs i energi – och miljöfysik. Och så förstås all problemlösning.
Jesper Tempel var med och tävlade redan 2012 när han hade gått sitt första år på LTH. Då hade de tänkt att de skulle ställa upp för att öva och sedan eventuellt vinna något följande år men de vann redan i första försöket. I år blev han tillfrågad när det visade sig att en av de LTH-teknologer som varit med i den nordiska finalen inte kunde åka till Warszawa. Om en månad ska Jesper vidare till Kanada med sina gamla lagkompisar och tävla i VM.
– En i vårt lag har varit med i Teknik-SM men det här är helt annorlunda eftersom själva presentationen väger mycket tyngre. Det gäller att vara väldigt allmänbildad och läsa på om företagen som håller i casen. Ibland är det ju projekt som de just arbetar med. I Kanada är det Shell som håller i casen så vi har tittat litet på fracking eftersom det är ett ganska aktuellt ämne.
– Det är roligt att se om alla de teoretiska kuskaper som vi får på LTH fungerar när det är riktiga cases vi ska lösa.
Jenny Grensman