Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLundalag vann ingenjörstävling

Lundalag vann ingenjörstävling

Foto: Privat. Team Design med Christopher Dahlin, Marcus Andersson Rodin, Einar Vading, Gustav Enander, .

Två lag från Lunds tekniska högskola vann när EBEC, European Best Engeneering Competition avgjordes förra veckan. Det var andra året som teknologen Jesper Tempel var med och vann och om en månad ska han tävla i VM i Kanada.

EBEC samlar cirka 6500 teknologer i Europa som först tävlar i en lokal och en regional, i Sveriges fall nordisk, final. De bästa lagen därifrån går sedan vidare. I år var det två lag från Lund, ett från industriell ekonomi och ett från elektroteknik, som gick till final i Warszawa.
– Det var två olika klasser, vi från Industriell Ekonomi tävlade i Cases och de andra i Team Design. Vi fick fyra problem som vi skulle lösa åt olika företag. Det gällde bland annat en renovering av en tågstation, att utforma en fabrik i Ryssland, en transportrutt åt ett italienskt företag.
– Vart och ett av de här problemen hade lätt kunnat ta ett år att lösa så det gällde att inte fastna i detaljerna. Vi hade fem timmar på oss.

Foto:Privat. Jesper Tempel läser Industriell ekonomi i Lund och åker snart vidare till VM i kanada.

Jesper Tempel berättar att många av problemen är mattetunga och att laget har haft bra nytta av statistikkursen och en kurs i energi – och miljöfysik. Och så förstås all problemlösning.

Jesper Tempel var med och tävlade redan 2012 när han hade gått sitt första år på LTH. Då hade de tänkt att de skulle ställa upp för att öva och sedan eventuellt vinna något följande år men de vann redan i första försöket. I år blev han tillfrågad när det visade sig att en av de LTH-teknologer som varit med i den nordiska finalen inte kunde åka till Warszawa. Om en månad ska Jesper vidare till Kanada med sina gamla lagkompisar och tävla i VM.

– En i vårt lag har varit med i Teknik-SM men det här är helt annorlunda eftersom själva presentationen väger mycket tyngre. Det gäller att vara väldigt allmänbildad och läsa på om företagen som håller i casen. Ibland är det ju projekt som de just arbetar med. I Kanada är det Shell som håller i casen så vi har tittat litet på fracking eftersom det är ett ganska aktuellt ämne.

– Det är roligt att se om alla de teoretiska kuskaper som vi får på LTH fungerar när det är riktiga cases vi ska lösa.
Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.