Veckan före midsommar tvingades 285 anställda och ungefär lika många konsulter att lämna sina jobb på ST Ericsson i Lund. Sveriges Ingenjörer är nöjda med stödet som företaget har gett dem. Och 39 har redan fått jobb på Intels nystartade utvecklingskontor i Lund.
Veckan före midsommar tvingades 285 anställda och ungefär lika många konsulter att lämna sina jobb på ST Ericsson i Lund. Sveriges Ingenjörer är nöjda med stödet som företaget har gett dem. Och 39 har redan fått jobb på Intels nystartade utvecklingskontor i Lund.
På kort tid har Skåne drabbats av stora neddragningar inom telekombranschen. Förra året varslades 600 anställda på Sony Mobile i Lund. I våras var det ST-Ericssons tur. Företage somt tillverkar plattformar med kompletta tekniska lösningar för mobiltelefoner bildades 2009 genom en sammanslagning av Ericsson Mobile Platform och franskitalienska ST Microelectronics. Nu delas bolaget och Ericsson tar hand om utvecklingen av modem, de chip i telefonerna som sköter kommunikationen med master och nätverk.
I mitten av april startade förhandlingarna om neddragningarna i Lund och den 18 juni kom beskedet om 285 uppsagda, 170 av dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.
– Arbetsgivaren har varit väldigt angelägen om att gå i mål med förhandlingarna före midsommar. Från fackligt håll kände vi ingen tidspress, vår målsättning har istället varit bra villkor för de uppsagda, säger Lars-Åke Ekdahl som tillfälligt tagit över ordförandeklubban för Sveriges Ingenjörer på företaget.
Han känner sig nöjd med de villkor om uppsägningstider och ersättningar till uppsagda som förhandlingarna lett fram till.
De mest generösa villkoren får anställda som har arbetet på företaget över 20 år eller mer än tio år och fyllt 55 år. De får 18 månaders uppsägningstid och dessutom ett försäkringsstöd i tre månader som kan förlängas tre gånger, alltså maximalt 12 månader. Det ger dem upp till 2,5 år för att hitta ett nytt jobb.
Kortare anställningstid ger lägre ersättning enligt en fallande skala. Anställda upp till två år får fyra månaders uppsägningstid och tre månaders försäkringsstöd. Men det finns också en morot för att locka de uppsagda att inte lägga sig på sofflocket.
– De som får ett nytt jobb får en bonus på två månadslöner. På så vis lönar det sig att börja söka jobb innan ersättningen börjar ta slut, säger Lars-Åke Ekdahl.
Han ger också ledningen beröm för sina ansträngningar att hitta lösningar för de uppsagda. Ett exempel är förhandlingarna med den amerikanska processorjätten Intel som har valt att starta ett utvecklingskontor i Lund. 39 av de uppsagda, varav 29 medlemmar i Sveriges Ingenjörer, har fått jobb som mjukvaruutvecklare inom operativsystemet Linux.
I en intervju i Sydsvenskan med Intels informationschef i Norden Camilla Törnblom vill hon inte säga något om bolagets framtida planer för det nya utvecklingskontoret. Men hon säger att bolaget valde Lund just på grund av tillgången på medarbetare med rätt kompetens.
De uppsagda får också stöd från Trygghetsrådet och Bo Altinius, regionchef i Skåne är inte särskilt orolig.
– Det är för tidigt för att säga något om hur snabbt de kommer ha nya jobb men i början av sommaren var många företag här i Skåne intresserade av deras kompetens.
I början av augusti blev delningen av ST Ericsson klar. För de omkring 800 som jobbar kvar i Lund, anställda och konsulter, är det nu upp till bevis. Ledningen har meddelat att verksamheten kommer att utvärderas om 18-24 månader.
Karin Virgin