I goda tider startar akademiker företag

I högkonjunktur startar fler högutbildade personer företag. Särskilt kvinnor är mer benägna att bli egenföretagare när ekonommin växer och
arbetslösheten är låg.

I högkonjunktur startar fler högutbildade personer företag.Särskilt kvinnor är mer benägna att bli egenföretagare när ekonommin växer och arbetslösheten är låg.

Det kan finnas flera skäl till att man väljer att bli egenföretagare. Att konjunkturen påverkar beslutet är ingen överraskning, men hur sambandet ser ut är inte alldeles självklart.

Inom forskningen på det här området talar m an om så kallade push- och pull-faktorer. Push-faktorer är negativa orsaker som leder till en
förändring. När det gäller beslutet att starta företag är arbetslöshet den främsta push-faktorn. Att starta företag kan bli en väg ur arbetslösheten.

Pull-faktorerna är de positiva faktorer som ökar värdet av att vara egenföretagare och som kan ligga bakom beslutet att starta eget. Det
kan till exempel handla om att det är mer lönsamt att starta eget företag än att vara anställd.

Nationalekonomen Helena Svaleryd har nyligen presenterat en studie som hur sambandet med push- och pull-effekterna påverkar
företagsamheten. Hennes forskningar visar att effekten av högkonjunktur skiljer sig åt beroende på utbildningsnivå.

Personer med högre utbildning är i högre grad är lågutbildade egenföretagare när den lokala konjunkturen är god. De har lättare  att utnyttja affärsmöjligheterna i en högkonjunktur. Det här sambandet finns hos både män och kvinnor men det finns ett starkare samband hos kvinnor.

Under perioder av lågkonjunktur fann Helena Svaleryd bara ett svagt samband mellan konjunktur och egenföretagande. Med andra ord startade inte påtagligt fler företag under perioder med lågkonjunktur och hög arbetslöshet.

Studien bygger på data från SCB och Arbetsförmedlingen och täcker åren 1996-2007. Studien fokuserar på män och kvinnor i ålder 30-60
år.

Karin Virgin

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.