Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Vi trampar vidare i hans spår"

”Vi trampar vidare i hans spår”

POLHEMSPRISET. Stora utbyggnader av förnyelsebar energi kan bli möjligt med den brytare som Jürgen Häfner och Lars Liljestrand har tagit fram.

Jürgen Häfner. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com
Jürgen Häfner. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

På några millisekunder kan brytaren hindra flera hundra kilovolt likspänning. Brytaren som Jürgen Häfner, utvecklingschef vid enheten för högspänd likström på ABB i Ludvika, och forskaren Lars Liljestrand på ABB i Västerås, har tagit fram ska göra det möjligt att bygga stora nät av högspänd likström.

Fördelarna med likströmstekniken jämfört med växelström är flera. Den går snabbare och tappar mindre kraft på långa sträckor samt går att överföra med hjälp av kablar som grävs ned, i stället för fullt synliga vajrar som går kors och tvärs ovanför marken. Kruxet har varit att ett fel kunde slå ut hela nätverket. Brytaren stänger av strömmen lokalt där felet har uppstått.

Lars Liljestrand. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com
Lars Liljestrand. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

Enligt nomineringstexten till Polhemspriset ökar brytaren potentialen ”för småskalig energiproduktion och förnyelsebar energi”. På ett mer effektivt och billigare sätt ska den kunna bidra till att föra till exempel solenergi från Sahara eller vindkraft från havet till städer långt därifrån, enligt de nominerade.

Att Jürgen Häfners enhet åter igen uppmärksammas av kommittéen bakom Polhemspriset är som att vinna på ett lotteri, tycker han. Den tidigare utvecklingschefen Gunnar Asplund i Ludvika vann nämligen Polhemspriset 1999 för sitt utvecklingsarbete inom HVDC Light, som innebar att likströmsöverföring kunde börja användas även vid låga effekter och över korta avstånd.

– Tänk att vi som befinner oss mitt i skogen i lilla Ludvika hela tiden ligger i framkanten av utvecklingen, säger Jürgen Häfner.

Lars Liljestrand lyfter fram Christopher Polhem som en föregångare. Han som med hjälp av vattenhjul vid ett vattenfall och en stånggång kunde driva vattenpumpar i gruvor.

– Det är i princip samma problem som vi löser, det vill säga föra över energi från en källa till förbrukare, fast vi använder ett elektroniskt transmissionssystem. Jag tror säkert att Christopher Polhem skulle vara rätt nyfiken på att se vår lösning. Vi trampar vidare i hans spår, säger Lars Liljestrand.

Hur snart brytaren kan börja användas i större skala hänger på kunden, berättar utvecklingschefen Jürgen Häfner. Det finns redan HVDC-länkar där tekniken kan användas.

Läs intervjuer med övriga nominerade till årets Polhemspris:

Solgun Drevik: ”Jag är stolt som en tupp”

Petra Wadström: ”Jag ville inte titta på stora lösningar”

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?