Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Vi trampar vidare i hans spår"

”Vi trampar vidare i hans spår”

POLHEMSPRISET. Stora utbyggnader av förnyelsebar energi kan bli möjligt med den brytare som Jürgen Häfner och Lars Liljestrand har tagit fram.

Jürgen Häfner. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com
Jürgen Häfner. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

På några millisekunder kan brytaren hindra flera hundra kilovolt likspänning. Brytaren som Jürgen Häfner, utvecklingschef vid enheten för högspänd likström på ABB i Ludvika, och forskaren Lars Liljestrand på ABB i Västerås, har tagit fram ska göra det möjligt att bygga stora nät av högspänd likström.

Fördelarna med likströmstekniken jämfört med växelström är flera. Den går snabbare och tappar mindre kraft på långa sträckor samt går att överföra med hjälp av kablar som grävs ned, i stället för fullt synliga vajrar som går kors och tvärs ovanför marken. Kruxet har varit att ett fel kunde slå ut hela nätverket. Brytaren stänger av strömmen lokalt där felet har uppstått.

Lars Liljestrand. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com
Lars Liljestrand. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

Enligt nomineringstexten till Polhemspriset ökar brytaren potentialen ”för småskalig energiproduktion och förnyelsebar energi”. På ett mer effektivt och billigare sätt ska den kunna bidra till att föra till exempel solenergi från Sahara eller vindkraft från havet till städer långt därifrån, enligt de nominerade.

Att Jürgen Häfners enhet åter igen uppmärksammas av kommittéen bakom Polhemspriset är som att vinna på ett lotteri, tycker han. Den tidigare utvecklingschefen Gunnar Asplund i Ludvika vann nämligen Polhemspriset 1999 för sitt utvecklingsarbete inom HVDC Light, som innebar att likströmsöverföring kunde börja användas även vid låga effekter och över korta avstånd.

– Tänk att vi som befinner oss mitt i skogen i lilla Ludvika hela tiden ligger i framkanten av utvecklingen, säger Jürgen Häfner.

Lars Liljestrand lyfter fram Christopher Polhem som en föregångare. Han som med hjälp av vattenhjul vid ett vattenfall och en stånggång kunde driva vattenpumpar i gruvor.

– Det är i princip samma problem som vi löser, det vill säga föra över energi från en källa till förbrukare, fast vi använder ett elektroniskt transmissionssystem. Jag tror säkert att Christopher Polhem skulle vara rätt nyfiken på att se vår lösning. Vi trampar vidare i hans spår, säger Lars Liljestrand.

Hur snart brytaren kan börja användas i större skala hänger på kunden, berättar utvecklingschefen Jürgen Häfner. Det finns redan HVDC-länkar där tekniken kan användas.

Läs intervjuer med övriga nominerade till årets Polhemspris:

Solgun Drevik: ”Jag är stolt som en tupp”

Petra Wadström: ”Jag ville inte titta på stora lösningar”

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.