Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenÖkad risk för ohälsa vid tillfälligt jobb

Ökad risk för ohälsa vid tillfälligt jobb

Spelar det någon roll för din psykiska hälsa om du har ett fast jobb eller går på vikariat? Ja, säger doktoranden Anna-Karin Waenerlund, som försvarar sin avhandling på fredag.

Oro, koncentrationssvårigheter, ångest, panik och hjärtklappning. Det är exempel på nervösa och stressrelaterade besvär som påverkar den psykiska hälsan negativt. Anna-Karin Waenerlund, doktorand vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, har i sin avhandling tittat på om den här typen av symtom är vanligare bland dem som har en tillfällig anställning jämfört med dem som har en tillsvidareanställning.

Anna-Karin Waenerlund. Foto: Umeå universitet.
Anna-Karin Waenerlund. Foto: Umeå universitet.

– Min forskning pekar åt att konsekvenserna för den psykiska hälsan är värre för dem med de allra osäkraste anställningarna, där du på väldigt kort sikt får veta när du ska jobba nästa gång eller vad du ska få för lön, säger Anna-Karin Waenerlund.

Enligt studien upplever en högre andel av dem som är tillfälligt anställda mer psykisk ohälsa. De skattar också sitt allmänna hälsotillstånd sämre jämfört med hur de med fast anställning upplever sig må. Ju längre anställningskontrakt, desto högre är sannolikheten att den anställda har en god psykisk hälsa.

I enkätstudien ingick 1 000 personer. Studien startade 1981, då deltagarna var 16 år gamla och bodde i Luleå. Efter det har det blivit fyra uppföljningar, varav den senaste var 2007. En mindre grupp av deltagarna har sedan medverkat i en intervjustudie 2012. Utgångspunkten har varit hur deltagarna själva har upplevt sin psykiska hälsa. Hänsyn har tagits till yrkesklassificeringar och Anna-Karin Waenerlund inte kunnat se att de har en betydelse för svaren i studien.

Något som Anna-Karin Waenerlund
tror skulle kunna förvåna andra är att tillfälliga anställningar ofta kopplas till ungdomar, att det skulle vara en väg in på arbetsmarknaden och vara utbrett främst bland dem som precis har gått ut skolan. Men i de uppföljande delstudierna, när deltagarna var 42 och 47 år gamla, fanns det fortfarande de med en tillfällig anställning, personer som hade gått på olika vikariat i över tio års tid. Samtidigt var de jobbmotiverade och ville ha ett fast jobb.

Anna-Karin Waenerlund hoppas nu på att det kommer att göras fler intervjustudier på temat tillfälliga anställningar och ohälsa. Det skulle kunna bidra till att bättre förstå varför personer med tillfälliga anställningar upplever sitt allmänna hälsotillstånd sämre. Hon tycker också att folkhälsokonsekvenser borde tas med i beräkningarna när riktlinjer om lagstiftning om tillfälliga anställningar tas fram.

Även arbetsgivare skulle kunna fundera på vilka konsekvenser olika typer av anställningar har för de anställda.

– Inom vissa branscher kanske det är svårare att inte ha tillfälliga anställningar, medan i andra kanske det går att arbeta på ett annat sätt för att minska på antalet tillfälliga anställningar, avslutar Anna-Karin Waenerlund.

Anna-Karin Waenerlund försvarar sin avhandling på Norrlands universitetssjukhus i Umeå på fredag.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?