Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenÖkad risk för ohälsa vid tillfälligt jobb

Ökad risk för ohälsa vid tillfälligt jobb

Spelar det någon roll för din psykiska hälsa om du har ett fast jobb eller går på vikariat? Ja, säger doktoranden Anna-Karin Waenerlund, som försvarar sin avhandling på fredag.

Oro, koncentrationssvårigheter, ångest, panik och hjärtklappning. Det är exempel på nervösa och stressrelaterade besvär som påverkar den psykiska hälsan negativt. Anna-Karin Waenerlund, doktorand vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, har i sin avhandling tittat på om den här typen av symtom är vanligare bland dem som har en tillfällig anställning jämfört med dem som har en tillsvidareanställning.

Anna-Karin Waenerlund. Foto: Umeå universitet.
Anna-Karin Waenerlund. Foto: Umeå universitet.

– Min forskning pekar åt att konsekvenserna för den psykiska hälsan är värre för dem med de allra osäkraste anställningarna, där du på väldigt kort sikt får veta när du ska jobba nästa gång eller vad du ska få för lön, säger Anna-Karin Waenerlund.

Enligt studien upplever en högre andel av dem som är tillfälligt anställda mer psykisk ohälsa. De skattar också sitt allmänna hälsotillstånd sämre jämfört med hur de med fast anställning upplever sig må. Ju längre anställningskontrakt, desto högre är sannolikheten att den anställda har en god psykisk hälsa.

I enkätstudien ingick 1 000 personer. Studien startade 1981, då deltagarna var 16 år gamla och bodde i Luleå. Efter det har det blivit fyra uppföljningar, varav den senaste var 2007. En mindre grupp av deltagarna har sedan medverkat i en intervjustudie 2012. Utgångspunkten har varit hur deltagarna själva har upplevt sin psykiska hälsa. Hänsyn har tagits till yrkesklassificeringar och Anna-Karin Waenerlund inte kunnat se att de har en betydelse för svaren i studien.

Något som Anna-Karin Waenerlund
tror skulle kunna förvåna andra är att tillfälliga anställningar ofta kopplas till ungdomar, att det skulle vara en väg in på arbetsmarknaden och vara utbrett främst bland dem som precis har gått ut skolan. Men i de uppföljande delstudierna, när deltagarna var 42 och 47 år gamla, fanns det fortfarande de med en tillfällig anställning, personer som hade gått på olika vikariat i över tio års tid. Samtidigt var de jobbmotiverade och ville ha ett fast jobb.

Anna-Karin Waenerlund hoppas nu på att det kommer att göras fler intervjustudier på temat tillfälliga anställningar och ohälsa. Det skulle kunna bidra till att bättre förstå varför personer med tillfälliga anställningar upplever sitt allmänna hälsotillstånd sämre. Hon tycker också att folkhälsokonsekvenser borde tas med i beräkningarna när riktlinjer om lagstiftning om tillfälliga anställningar tas fram.

Även arbetsgivare skulle kunna fundera på vilka konsekvenser olika typer av anställningar har för de anställda.

– Inom vissa branscher kanske det är svårare att inte ha tillfälliga anställningar, medan i andra kanske det går att arbeta på ett annat sätt för att minska på antalet tillfälliga anställningar, avslutar Anna-Karin Waenerlund.

Anna-Karin Waenerlund försvarar sin avhandling på Norrlands universitetssjukhus i Umeå på fredag.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.