Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadIngenjörer ser svag ljusning

Ingenjörer ser svag ljusning

Varselvågen har brutits och tillväxten ökar, om än marginellt, enligt Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.

I konjunkturrapporten, som släpptes på tisdagsförmiddagen, ser Sveriges Ingenjörer små tecken på ljusning i ekonomin. Detta trots att den svenska industrin har en pressad tillvaro med låg internationell efterfrågan. Reallönerna har ökat, skatterna har blivit lägre och fler människor är i arbete. Hushållen konsumerar Sverige ur krisen och varselvågen har brutits, står det i rapporten.

Sveriges Ingenjörer förväntar sig en något ökad tillväxt nationellt, på drygt 1 procent för året och på 2,5 procent för nästa år. Något som kan påverka förbundets bedömningar är det amerikanska skuldtaket, där man ser en risk för missade betalningar på statsskulden, och utvecklingsekonomiernas utmaningar.

– Vad gäller Sveriges framtida ekonomiska förutsättningar ser vi viss risk för dåligt avvägda initiativ för att hantera hushållens skuldsättning. Dessutom oroar vi oss för ett strukturellt skifte mot inhemsk konsumtion snarare än mot framtida exportframgångar, säger Alexander Gusterman, förbundsekonom på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Tidigare har Sveriges Ingenjörer trott på en vändning i slutet på 2014 för lönsamhetsutvecklingen, men tror nu att en positiv vändning kommer att ske tidigast 2015.

Konjunkturrapporten innehåller även enkätsvar från förtroendevalda på 400 företag och där har fler än tidigare svarat att den ekonomiska situationen på det företag där de jobbar är dåligt och färre har svarat att det är gott. Men var femte svarande tror att den ekonomiska situationen på det företag där han eller hon jobbar kommer att vara bättre om ett halvår.

Du kan läsa hela konjunkturrapporten här.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. Jag får inte ihop rubriken med innehållet i artikeln. Rubriken talar om en ljusning i ekonomin, men jag tycker snarare det verkar vara en hel del negativa indikatorer om man läser själva artikeln.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.