Studentråd ser risk med ny lånemodell

Den 1 juli 2015 blir grundlånet för utlandsstudenter lika högt som för den som pluggar i Sverige. Saco studentråd ser både fördelar och nackdelar med förändringen.

Den 1 juli 2015 blir grundlånet för utlandsstudenter lika högt som för den som pluggar i Sverige. Saco studentråd ser både fördelar och nackdelar med förändringen.

– Vi är överlag positiva till att man försöker förenkla och förtydliga för att förbättra möjligheterna plugga i utlandet, men vi ser samtidigt en risk med ett enhetligt studiemedel som gäller över hela världen. Levnadsomkostnaderna kan bli för höga för en del av dem som vill plugga utomlands, säger Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd.

I dag är utlandsstudiemedlet anpassat efter respektive lands prisläge. Men enligt regeringen återspeglar inte beloppen de levnadsomkostnader som finns i studieländerna och har i vissa fall varit för generösa. Tidigare i oktober fattade riksdagen därför beslut om ett enhetligt utlandsstudiemedel. Det innebär att grundlånet för studier kommer att bli lika högt, oavsett var du pluggar.

Utöver grundlånet och studiebidraget, för heltidsstuderande är lånet satt till 1 549 kronor i veckan i dag och bidraget till 707 kronor i veckan, ska utlandsstudenter kunna ansöka om ett merkostnadslån på 556 kronor i veckan. Detta belopp ska täcka behovet i de flesta studieländer, anser regeringen. Enligt en granskning som tidningen Riksdag & Departement har gjort kommer de enhetliga studiemedlen dock att innebära att utlandsstudenter i exempelvis USA och Australien får flera tusenlappar mindre i månaden att röra sig med jämfört med i dag.

Klas Elfving, pressekreterare på Centrala studiestödsnämnden, CSN, berättar att studenter med höga undervisningsavgifter, i till exempel USA, i dag använder en del av sitt studielån till att bekosta avgifterna. När förändringen träder i kraft den 1 juli 2015 ska det finnas en möjlighet att ta ett merkostnadslån för undervisningsavgifter på upp till 324 000 kronor. Det måste därför i praktiken inte bli så att utlandsstudenter kommer att ha mindre pengar att röra sig med. En tunnare plånbok kan dock bli verklighet i de mindre avgiftstunga länderna där levnadsomkostnaderna är höga.

Japan hör till de mest populära länderna att plugga i för svenska utlandsstudenter. CSN:s egen uträkning utifrån dagens nivåer visar att den som studerar i Japan kommer att få 1 601 kronor mindre i veckan med det nya systemet. Även med ett merkostnadslån kommer svenska studenter som pluggar i Japan att få 1 045 kronor mindre i veckan. Enligt Klas Elfving är det inte lika utbrett att utlandsstudenter i Japan använder sitt studiemedel till undervisningsavgifter, jämfört med dem som pluggar i till exempel USA.

– Samtidigt har studerande i Japan i dag det högsta grundlånebeloppet i hela världen. Det gör förstås att effekten blir extra tydlig när det nya systemet införs, säger Klas Elfving.

Ania Obminska

Det nya studiemedlet  i våra 10 mest populära studieländer utanför Sverige. Källa: Centrala studiestödsnämnden, CSN. Obs! Studielån för undervisningsavgifter är inte med i uträkningen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar